Piernikowe ciastka z jabłkami
Ciastka piernikowe Łowicz

Przepis na 16 porcji.

Wartość odżywcza (1 porcja):
  • 235 kcal
  • 4,16 g białka
  • 32,68 g węglowodanów
  • 10,89 g tłuszczy
Składniki:
  • 500 g Jabłko
  • 450 g Mąka pszenna pełnoziarnista
  • 30 g Kakao naturalne w proszku
  • 50 g Gorzka czekolada min 70 % kakao
  • 180 g Jaja kurze całe (3 szt.)
  • 100 g Miód pszczeli – lub mniej
  • 120 g Oliwa z oliwek
  • Cynamon (2 łyżeczki), soda oczyszczona (1,5 łyżeczki), przyprawa piernikowa (1 opakowanie)
Sposób przygotowania:Przygotować foremki np. do tartaletek. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Mąkę wymieszać z kakao, cynamonem, przyprawą, sodą i drobno siekaną czekoladą. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka miksować aż staną się puszyste, dodać miód i oliwę. Wymieszać. Masę z żółtkami dodać do miski z mąką i wymieszać. Następnie dodać delikatnie białka i jabłka. Masę wlać do małych foremek i piec ok. 30 minut. Masę można także wlać do keksówki i upiec w formie ciasta. W danym przypadku piec ok. 60 minut.
Piernikowe ciastka

Dietetyk_Sylwia Wychowałek

Sylwia Wychowałek
dietetyk

Nowość! Kuracja Online
×

Napisz do nas!

Umów się na wizytę