Piernikowe muffiny z dżemem

piernikowe-muffiny-z-dzemem

Przygotowanie:

Jeżeli tradycyjnie pieczemy piernik, to możemy skorzystać z alternatywnej formy czyli.. muffinek!
Wersja dla leniuchów, nic nie trzeba kroić, brudzić talerzyków.. wystarczy sięgnąć po jedną babeczkę.
Przy okazji oszukamy trochę sami siebie, bo muffinka na pewno będzie mniejsza od solidnego kawałka piernika, który często nakładamy sobie na deser.

Przepis na 12 porcji, jedna muffinka dostarcza około 133 kalorie, 3,5 g białka, 4g tłuszczu i 21 g węglowodanów

  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 120 g mąki pszennej zwykłej
  • 1 jajko
  • 40 g masła
  • 220 ml mleka (spora szklanka)
  • 50 g miodu
  • 15 g ciemnego kakao
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • kwaskowy dżem (np porzeczkowy)

Miód rozpuszczamy w rondelku wraz z masłem i mlekiem.

Gdy mieszanka lekko ostygnie, przelewamy ją do miski i dodajemy resztę składników, które dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem.

Do foremek nakładamy po 1 łyżce ciasta, następnie po 1 łyżeczce dżemu, który przykrywamy kolejną łyżką ciasta (najlepiej wcześniej podzielić ciasto na 2 części, żeby pod koniec nie zabrakło)

Babeczki pieczemy w temperaturze 180’C przez 30 minut.

Piernikowe muffiny z dżemem

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com