Pierogi z fetą i tymiankiem w truflowym aromacie

Pierogi z fetą

Przygotowanie:

Polecamy przepis, którym można wspaniale zaskoczyć rodzinę i udowodnić że zdrowa kuchnia może być wyjątkowo smaczna. W tych pierogach nie znajdziemy białek mąki, ciężkostrawnych grzybów ani tłustej okrasy. Za to aromaty sera, tymianku i trufli przeplatają się pięknie w cieście razowym o lekko orzechowym posmaku, czy można od pierogów chcieć więcej…?

Przepis na 8 małych porcji (po 4 pierogi), 1 porcja: 205kcal

  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 200 g ser twarogowy chudy mielonego (lub dokładnie rozdrobnionego widelcem)
  • 200 g sera Feta 12% tłuszczu
  • 8 łyżeczek oliwy truflowej
  • 1 łyżeczka masła w temperaturze pokojowej
  • tymianek suszony

Przygotować farsz: twaróg wymieszać z fetą, szczyptą pieprzu i łyżeczką suszonego tymianku.

Z mąki, masła, szczypty soli i wody dodawanej powoli zagnieść ciasto, które powinno mieć miękką gumową konsystencję. Ciasto rozwałkować dość płasko. Wycinać koła szklanką o ostrym brzegu. Na każde kółko nałożyć pełną łyżeczkę farszu, złożyć i skleić dokładnie brzegi pieroga. Pierogi gotować w dużej ilości osolonej wody, około 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać skropione oliwą truflową, w towarzystwie warzyw, np. kiszonej kapusty.

Pierogi z fetą