Pikantny kurczak w miodzie i sezamie

Pikantny kurczak w miodzie i sezamie

Przygotowanie:

Przepis na 1 porcje, 470kcal

  • 120 g mięsa z ud kurczaka bez skóry
  • 1 marchewka
  • 1/3 pęczka brokułów
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Płaska łyżka miodu
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Łyżka nasion sezamu
  • Łyżeczka sosu sojowego
  • Chili w proszku

Przygotować marynatę – wymieszać oliwę, miód, sos sojowy, szczyptę chili, soli i pieprzu. Udka oczyścić, odkroić tłuste części. Mięso wymieszać z marynatą i sezamem i odstawić na co najmniej 30minut do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i piec około 30minut. Marchew obrać i pokroić w talarki, brokuły podzielić na różyczki. Warzywa ugotować na parze. Na suchej patelni zrumienić lekko bułkę tartą. Mięso podać z warzywami posypanymi tartą bułką.