Pizza z kalafiora
7

1 porcja: kcal–344, białko–32,1 g, tłuszcze–18,1 g, węglowodany–13,4 g

Składniki:

Ciasto:
  • 1 większy kalafior
  • 1 jajko
  • 5-10 dag żółtego sera
  • Szczypta oregano, ziół prowansalskich, papryki słodkiej
  • Sól, pieprz
Dodatki według uznania (szynka, koncentrat pomidorowy, mozzarella, rukola, papryka, oliwki)

Sposób przygotowania:
Kalafior kroimy (bez tych twardych części) na deseczce. Rozdrabniamy w malakserze, na kształt sypkiego białego ryżu. W garnku zagotowujemy około ¾ szklanki wody. Wrzucamy rozdrobniony kalafior i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia. Odcedzamy kalafior z nadmiaru wody. Wykładamy na szmatkę i dociskamy ręką wyciskając nadmiar wody. Odciśnięty kalafior przekładamy do garnka, dodajemy jajko, starty ser i przyprawy. Mieszamy za pomocą łyżki. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Blaszkę smarujemy oliwą. Nasze ciasto nakładamy na blaszkę. Podpiekamy nasz spód przez około 20 minut. Wyjmujemy, nakładamy pozostałe składniki i ponownie pieczemy przez około 10 minut.

??????????????????????

Dietetyk Sylwia_Jajuga-01

Sylwia Jajuga
dietetyk

Nowość! Kuracja Online

Napisz do nas!

Umów się na wizytę