Pizza z kalafiora

Pizza z kalafiora

Przygotowanie:

1 porcja: kcal–344, białko–32,1 g, tłuszcze–18,1 g, węglowodany–13,4 g



Składniki:



Ciasto:

  • 1 większy kalafior
  • 1 jajko
  • 5-10 dag żółtego sera
  • Szczypta oregano, ziół prowansalskich, papryki słodkiej
  • Sól, pieprz

Dodatki według uznania (szynka, koncentrat pomidorowy, mozzarella, rukola, papryka, oliwki)



Sposób przygotowania:


Kalafior kroimy (bez tych twardych części) na deseczce. Rozdrabniamy w malakserze, na kształt sypkiego białego ryżu. W garnku zagotowujemy około ¾ szklanki wody. Wrzucamy rozdrobniony kalafior i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia. Odcedzamy kalafior z nadmiaru wody. Wykładamy na szmatkę i dociskamy ręką wyciskając nadmiar wody. Odciśnięty kalafior przekładamy do garnka, dodajemy jajko, starty ser i przyprawy. Mieszamy za pomocą łyżki. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Blaszkę smarujemy oliwą. Nasze ciasto nakładamy na blaszkę. Podpiekamy nasz spód przez około 20 minut. Wyjmujemy, nakładamy pozostałe składniki i ponownie pieczemy przez około 10 minut.



??????????????????????



Dietetyk Sylwia_Jajuga-01


Sylwia Jajuga
dietetyk