Placuszki z sosem gruszkowym

Placuszki z sosem gruszkowym

Przygotowanie:

Śniadanie na ciepło, a może kolacja w wersji na słodko? Proponujemy placuszki żytnie z pysznym sosem gruszkowym. Dostarczą dużo energii dla każdego malucha, a ich apetyczny wygląd sprawi, że będą znikały z talerza w oczach!

Wartość kaloryczna 2 porcji:

  • energia: 340 kcal;
  • białko: 11 g;
  • tłuszcze: 9 g;
  • węglowodany: 53 g;
  • błonnik pokarmowy: 8 g.
  • Przepis zrobiony jest na 4 porcje (wielkość porcji- dziecięca)

    Składniki:

  • Jaja / 2 szt. (100g)
  • Maślanka naturalna / 1 szkl. (200ml)
  • Mąka żytnia, typ 2000 / 1 szkl. (200g)
  • Proszek do pieczenia / 1 łyżka (10g)
  • Daktyle, suszone / 6 szt. (15g)
  • Gruszki / 3 szt. (200g)
  • Olej kokosowy, rafinowany / 1½ łyżki (15g)
  • Jogurt naturalny / 1 szkl. (200g)
  • Migdały, suszone / 2 łyżki (10g)
  • Żurawina, suszona / 2 łyżki (15g)
  • Składniki

    Sposób przygotowania:


    Przed przystąpieniem do wykonywania przepisu zalewamy daktyle wodą, tak aby były w całości zamoczone. Można zrobić to przed pójściem spać i zostawić daktyle w wodzie na noc (ewentualnie moczyć minimum ½ godziny).

    Do wykonania przepisu potrzebujemy 3 miseczek. W pierwszej mieszamy maślankę, jaja i olej, w drugiej proszek do pieczenia z mąką. Do miseczki z suchymi składnikami przelewamy płynną zawartość pierwszej miski i mieszamy.
    Patelnie teflonową mocno rozgrzać i kłaść na nią po ok. 2 łyżki ciasta. Smażyć z obu stron do uzyskania rumianego koloru.

    Trzecia miska posłuży nam do przygotowania sosu: daktyle, jogurt oraz jedną gruszkę miksujemy blenderem.

    Na talerzu ułożyć placek, posmarować go sosem, następnie przykryć 2 warstwą placka. Na wierch również polać sosem, obsypać żurawiną i płatkami migdałów. Całość podawać w towarzystwie obranej gruszki posypanej szczyptą cynamonu.

    1

    Karolina Kiedrowska

    Karolina Kiedrowska
    dietetyk dziecięcy