Pralinki z gorzkiej czekolady z nadzieniem kokosowym

Pralinki z gorzkiej czekolady z nadzieniem kokosowym

Przygotowanie:

Przepis na 15 pralinek:

Składniki:

  • 100 g czekolady gorzkiej 70% kakao
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 70 g czekolady białej
  • 30 g słodkiej śmietanki 30%
  • Foremka silikonowa do pralinek, pędzelek

    Sposób przygotowania:

    Czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej (czekoldę umieścić w garnku, który nałożyć na drugi garnek z gotującą się wodą, tak żeby dnem nie dotykał wody). Za pomocą pędzelka posmarować czekoladą ścianki i dno foremek, odstawić do lodówki, żeby czekolada zastygła. Następnie czynność powtórzyć. W międzyczasie czekoladę białą razem ze śmietanką roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać z wiórkami i odstawić do przestudzenia. Następnie masę kokosową wyłożyć do foremek i zalać resztą gorzkiej czekolady (jeśli zdążyła zastygnąć, podgrzać ją ponowinie). Formę wstawić do lodówki.

    Ręcznie wykonane pralinki mogą być świetnym słodkim dodatkiem do prezentu 🙂

    Spakowane praliny