Proste bułki orkiszowe
Proste orkiszowe bułki

Pieczywo to ważny produkt w diecie polaków, wiele z nas nie wyobraża sobie bez niego dnia. Warto pomyśleć o ciemnym pieczywie, pełnoziarnistym – jest dla nas ważnym źródłem błonnika, o którym często zapominamy w dobie wysoko przetworzonego jedzenia.

Przepis (składniki na 9 bułek), 1 bułka: 145kcal

  • 280 g mąki pszennej typ 650
  • 80 g otrębów orkiszowych
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • 200 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • odrobina mleka do posmarowania bułeczek
  • 2 łyżki otrębów pszennych do posypania

Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru oraz 1/4 szklanki ciepłej wody, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży i odstawiamy na około 10 minut.

Rozczyn łączymy z resztą składników i wyrabiamy ciasto (możemy użyć programu podstawowego maszyny do wypieku chleba, lub tez miksera z hakami).

Gotowe ciasto wkładamy do delikatnie wysmarowanej oliwą miski i przykrywamy ściereczką, powinno wyrastać do podwojenia objętości.

Ciasto

Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na kwadratowy placek grubości 1 cm i kroimy go na 9 równych części, które następnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Bułki orkiszowe

Wyciętym kwadratom pozwalamy wyrastać jeszcze około 30-40 minut, następnie pędzelkiem smarujemy je po wierzchu mlekiem i posypujemy otrębami pszennymi.

Pieczemy w 200 stopniach około 15 minut.

Wartość energetyczna 1 bułki: 145 kcal, Białko: 4,5 g Tłuszcz: 2,6g Węglowodany: 26,1 g

Bułki orkiszowe

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga: www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com

Napisz do nas!

Umów się na wizytę