Pumpernikiel z gruszką i gorgonzolą

Pumpernikiel z gruszką i gorgonzolą

Przygotowanie:

Pumpernikiel jest bardzo zdrowym pieczywem, a jego lekko słodkawy smak świetnie się komponuje z gruszką i gorgonzolą. Na małych krążkach pumpernikla można zrobić prawdziwe karnawałowe cuda – takie małe kanapeczki bardzo ładnie się prezentują i łatwo je zjeść na stojąco.

Przepis na 4 kanapeczki, 1 kanapka: 90kcal

  • 60 g Pumpernikiel (4 krążki)
  • 40 g Ser pleśniowy (najlepiej Gorgonzola)
  • 40 g Serek twarogowy chudy (np. Turek Figura)
  • 80 g Gruszka (½ małej gruszki)

Ser pleśniowy rozkruszamy i mieszamy go z chudym serkiem. Taką pastą smarujemy kanapki, układamy na nich plasterki gruszki.