Razowy makaron z duszoną wątróbką
Razowy makaron z duszoną wątróbką

Wątróbka jest kopalnią witamin. Nawet małą porcja pokrywa (kilkukrotnie!) dzienne zapotrzebowanie na witaminę A, kilka witamin z grupy B a także dostarcza dużej dawki żelaza. Trzeba jednak pamiętać o tym, że jest też bogatym źródłem cholesterolu, więc musimy spożywać ją z umiarem.

Przepis na jedną porcją dostarczającą około 348 kalorii – 29 g białka, 46 g węglowodanów i 4,5 g tłuszczu

  • 55 g makaronu razowego
  • 100 g wątróbki cielęcej
  • 1 duża cebula
  • 2 duże pieczarki
  • 1/2 białej papryki
  • 2-3 posiekane marynowane pieczarki (opcjonalnie)
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
Wątróbkę płuczemy, kroimy na małe kawałeczki i usuwamy jej zbędne fragmenty. Cebulę obieramy i kroimy w grube krążki, oczyszczone pieczarki w plastry, a paprykę w kostkę. Warzywa wraz z mięsem dusimy pod przykryciem z dodatkiem małej ilości wody przez około 20 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec na patelnię dodajemy przyprawy oraz drobno posiekaną świeżą bazylię. W między czasie w osolonej wodzie gotujemy pełnoziarnisty makaron, który następnie odcedzamy i dodajemy na patelnię. Do składników dorzucamy również pokrojone marynowane pieczarki i wszystko razem podgrzewamy jeszcze chwilę, a następnie przekładamy do naczynia. Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com
Nowość! Kuracja Online

Napisz do nas!

Umów się na wizytę