Risotto z grzybami

Risotto z grzybami

Przygotowanie:

Risotto z grzybami na wielkanocnym stole, to polsko – włoska propozycja na świąteczne łasuchowanie w zdrowej odsłonie 🙂 Chyba nikt nie lubi nudy w kuchni. Z tym daniem to nie grozi. Poznajcie recepturę!

Składniki:

  • pieczarki – 100 g (5 x sztuka)
  • wino białe wytrawne – 150 g (1 x kieliszek)
  • ryż biały długoziarnisty – 100 g (1 x woreczek)
  • ser mozzarella – 45 g
  • olej rzepakowy – 10 g (1 x łyżka)
  • czosnek – 10 g (2 x ząbek)
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:


Na rozgrzaną patelnię wlać olej, smażyć na niej ryż, dolewając stopniowo wody, aż będzie miękki. Na drugiej patelni lub w rondelku podsmażyć pieczarki razem z czosnkiem. Następnie zalać je winem i poczekać, aż cała woda odparuje. Ryż wymieszać z pieczarkami i posiekaną mozzarellą, doprawić do smaku. Posypać posiekaną pietruszką.

Przepis przygotowany przy współpracy ze stażystką Aleksandrą Skrodzką.

Dietetyk_Katarzyna Pałubicka

Katarzyna Pałubicka
dietetyk