Rolada z indyka z suszonymi śliwkami

Rolada z indyka z suszonymi śliwkami

Przygotowanie:

Składniki:


600 g Mięso z piersi indyka bez skóry


10 g Oliwa z oliwek


120 g Śliwki suszone


5 g Masło


15 g Powidła śliwkowe


60 g Powidła śliwkowe


250 g Wino czerwone wytrawne


Zioła prowansalskie, estragon, majeranek




50 g Ryż brązowy


150 g Kapusta czerwona


30 g Jogurt naturalny


50 g Jabłko


Sok z cytryny



Przygotowanie:


Filet z indyka rozkroić tak, aby mięso miało jak największą powierzchnię. Mięso rozbić tłuczkiem, tak aby miało 1,5 cm grubości, przyprawić ziołami, solą, pieprzem i posmarować połową oliwy. Śliwki pokroić, wymieszać z masłem i powidłami (15g). Nadzienie wyłożyć na indyka formując z niego wałeczek wzdłuż dłużego boku, w około 1/3 odległości od brzegu. Filet zawinąć roladkę i związać sznurkiem. Mięso posmarować resztą oliwy, posypać przyprawami i położyć na blaszce. Piec w 200 stopniach ok. 30 minut. Sos: wino zagotować z powidłami i przyprawą korzenną, gotowac ok. 5 minut aż sos zgęstnieje.


Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Kapustę drobno poszatkować, jabłko zetrzeć na tarce. Wszystko wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Porcję indyka polać sosem, podać z ryżem i surówką.




Kaloryczność indyka: całość podzielić na 6 porcji, wówczas:


1 porcja= 220 kcal,


Indyk z ryżem i surówką z kapusty


1 porcja= 470 kca