Roladki z szynki z lekkim farszem a’la tatarskim

Roladki z szynki z lekkim farszem a'la tatarskim

Przygotowanie:

Pyszne roladki z szynki, nie tylko na Wielkanoc, ale również na śniadaniową przekąskę każdego dnia!

Wartość kaloryczna 1 roladki to około 64 kcal.

Składniki (na 10 sztuk muffinek):

  • 180 g Szynka wiejska (lub schab pieczony; 4 duże plastry)
  • 100 g Serek twarożkowy chudy (np. Bieluch lekki)
  • 120 g Jaja kurze całe (2 szt., ugotowane na twardo)
  • 200 g Pieczarki
  • 50 g Ogórek kwaszony
  • 50 g Jabłko
  • Żelatyna (1 łyżka), musztarda (1 łyżeczka), chrzan (1/2 łyżeczki), koperek


  • Sposób przygotowania:


    Pieczarki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Ugotowane jajka, ogórki, jabłko i pieczarki pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać posiekany koper i wymieszać z serkiem, chrzanem i musztardą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Żelatynę zalać ok 100 ml zimnej wody i rozpuścić w rondelku na wolnym ogniu. Po rozpuszczeniu dokładnie połączyć z farszem. Plastry szynki ułożyć na rozwiniętej folii aluminiowej, tak aby brzegi nachodziły na siebie, a całość utworzyła prostokąt. Przygotowaną masę wyłożyć równomiernie na całą długość szynki i używając folii zwinąć w ciasny rulon (uważać, aby folia nie dostała się do wnętrza roladki). Tak powstałą roladę zawinąć w folię zakręcając końce folii na kształt cukierka, odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie odwinąć roladę z folii i pokroić na 1,5 cm kawałki.

    Roladki z szynki

    Ewa Marchlewska

    Ewa Marchlewska
    dietetyk