Ryba po grecku
kapusta z żurawina

Składniki:
400 g Dorsz świeży, filety bez skóry
300 g Marchew
100 g Por
100 g Pietruszka, korzeń
150 g Seler korzeniowy
100 g Cebula
50 g Koncentrat pomidorowy 30%
60 g Olej rzepakowy uniwersalny
Sok z cytryny, przyprawa do ryb, koperek, sól, pieprz, cukier (1 łyżeczka)

Rybę skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą do ryb, koperkiem, pieprzem i zawinąć w folię. Piec przez 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu każdy filet podzielić na 2-3 części. Pora i cebulę pokroić, warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce ( można też użyć ok. 750 g włoszczyzny mrożonej, pokrojonej w paski). Warzywa podsmażyć na oleju, dodać ok. 1/2 szklanka wody i dusić pod przykryciem ok. 20 minut często mieszając. W razie potrzeby dolewać wody. Dodać koncentrat pomidorowy, wszystko doprawić solą, pieprzem i cukrem. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami farsz warzywny i rybę, wszystko przykryć farszem i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Całość podzielić na 8 porcji, wówczas:
1 porcja = 135 kcal



  • lara.bera

    to jest danie dietetyczne? olej rzepakowy uniwersalny? przecież to syf..

Nowość! Kuracja Online

Napisz do nas!

Umów się na wizytę