Ryż z pikantnym kurczakiem i warzywami

Ryż z pikantnym kurczakiem i warzywami

Przygotowanie:

Ryz z warzywami to uniwersalne danie. Możemy wykorzystać do niego często to, co akurat zalega nam w lodówce, albo po prostu kupić kilka ulubionych warzyw i przygotować jakąś ciekawą mieszankę. Aby wszystko nabrało treści, a wciąż było lekką potrawą można dodać dobrze doprawionego kurczaka, który całości nada charakteru.

Ryż z pikantnym kurczakiem i warzywami

Przepis na dwie porcje, jedna dostarcza 430 kalorii, 30 g białka, 3 g tłuszczu, 71 g węglowodanów

  • 140 g ryżu długoziarnistego
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 100 g brokułów
  • 1/2 średniej cukinii
  • 2 małe marchewki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

Kurczaka nacieramy solą, granulowanym czosnkiem i chili, odstawiamy na około godzinę do lodówki.

W osolonej wodzie gotujemy ryż.

Marchewkę obieramy i kroimy w talarki lub drobniej, gotujemy około 5 minut, po czym na kolejne 5 dodajemy również rozdrobnione brokuły.

Obraną i pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię, dodajemy też posiekaną cebulę i kurczaka pokrojonego w kostkę, podsmażamy na suchej patelni.

Gdy mięso będzie już lekko zarumienione, dodajemy ugotowane brokuły i marchew oraz ryż.

Całość doprawiamy pierzem i mieszając co jakiś czas podpiekamy jeszcze chwile.

Ryż z pikantnym kurczakiem i warzywami

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com