Sajgonki z piekarnika
Sajgonki

Dietetyczne sajgonki? Zazwyczaj kojarzą nam się jako ociekające tłuszczem roladki wypełnione byle czym. Jednak całkiem łatwo można je odmienić w pełnowartościowy zdrowy posiłek, wystarczy upiec je w piekarniku. Warzywa można przygotować samemu (pokroić w słupki np. paprykę, marchewkę, seler, cebulę, grzyby) lub uprościć sobie życie kupując mrożonkę. Życzę powodzenia z zawijaniem i smacznego!

Przepis na 2 duże porcje, 1 porcja: 500kcal

  • 400 g Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex (lub inna mrożona chińska mieszanka warzyw)
  • 200 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry
  • 100 g Makaron sojowy
  • 50 g Papier ryżowy
  • 10 g Oliwa z oliwek (łyżka)
  • 20 g Sos sojowy (2 łyżki)
  • 20 g Koncentrat pomidorowy 30% (2 płaskie łyżki)
  • 20 g Miód pszczeli (2 płaskie łyżki)
  • Świeża kolendra (ewentualnie natka pietruszki), słodka papryka

Przygotować farsz: mięso kroimy w drobne paseczki, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na połowie oliwy. Dodajemy warzywa i smażymy aż warzywa zmiękną, dodajemy przyprawę. Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu i mieszamy z mięsem i warzywami.

Na płaski talerz nalewamy ciepłej wody. W wodzie zamaczamy po jednym płacie papieru ryżowego żeby zmiękł, układamy na nim farsz, zawijamy najpierw jeden brzeg (ten najbliższej nas), następnie zawijamy na zakładkę brzeg lewy i prawy i zwijamy rulon do końca. Jeśli płaty są nieduże (w sklepach dostępne są różne rozmiary) można użyć 2 płatów na jedną sajgonkę. Sajgonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy pędzelkiem odrobiną oliwy i zapiekamy w temperaturze 200stopni około 15minut aż będą złociste.

Przygotowujemy sos: mieszamy sos sojowy z koncentratem i miodem, przyprawiamy słodką papryką i dodajemy posiekaną kolendrę.

Sajgonki podajemy gorące, zjadamy maczając w sosie.

Sajgonki

  • Dagusia

    Witam, proszę o radę czy papier ryżowy który chce kupić będzie dobry. Znalazłam sklep w którym sa takie produkty, w kauflanfdzie tez widzialam ale byl maly i drogi, 7zł chyba za 10 listków…
    papier ryżowy

    • Marta Marzec

      Tak, jak najbardziej ten produkt powinien być odpowiedni. Smacznego!

  • Zuza J

    Świetny przepis! Sajgonki nie muszą być jednak takie tłuste :) Zapraszam na chilicake.blogspot.com

  • magda

    Witam , zrobilam w piekarniku i niestety nie dalo sie tego jesc :( papier zrobil sie suchy i gumowy, niedobry ,smazony w tluszczu jest schrupiacy i pyszny , wiem ze to nie to samo ale zeby choc troche bylo dobre …. sa jakies inne sposoby na wykorzystanie go dietetycznie ale zeby byl zjadliwy

    • MartaMarzec

      Czy papier ryżowy przed zawinięciem był dobrze namoczony? Czy posmarowała Pani sajgonki oliwą? I czy piekarnik na pewno był dobrze rozgrzany? Nasze sajgonki zrobione według tej receptury były jak najbardziej chrupiące, coś musiało pójść nie tak…

      • Wit Ek

        Sprawa jest prosta. Jest papier i papier.

  • Anna

    Przykro mi, ale tego nie da się jeść. Sajgonki w piekarniku robią się gumowate, ciasto nie chce się upiec, a jak potrzymać je parę minut dłużej, to twardnieje na kamień. W dodatku przywiera tak, że próba odwrócenia go kończy się rozwaleniem całej sajgonki. Uprzedzając wątpliwości – tak, posmarowałam je oliwą, – tak, piekarnik był dobrze rozgrzany. Naprawdę nie warto poświęcać na to czasu i środków.

  • ewa

    500 kcal dotyczy ilu sztuk sajgonek?

    • MartaMarzec

      500 kcal dotyczy porcji widocznej na zdjęciu, około 6 sztuk sajgonek. Oczywiście jest to przybliżona kaloryczność. Wszystko zależy od ilości farszu w sajgonkach.

Nowość! Kuracja Online

Napisz do nas!

Umów się na wizytę