Sałatka z jajkiem przepiórczym i krewetką

Sałatka z jajkiem przepiórczym i krewetką

Przygotowanie:

Przedstawiamy sałatkę z jajkiem przepiórczym, ale w nieco nowatorskiej wersji, z dodatkiem krewetki, w aromatycznym, bazyliowym dressingu w stylu guacamole. Wielkanocna propozycja dla osób chcących spróbować znanych smaków w nowej odsłonie.



Wartość odżywcza:

  • Energia 198,7 kcal
  • Białko 13,9 g
  • Tłuszcze 13,7 g
  • Węglowodany 6,8 g

Składniki na 4 porcje:

  • 180 g Awokado (1,5 szt.)
  • 200 g Krewetki koktajlowe
  • 95 g Jaja przepiórcze (8 szt)
  • 5 g Olej rzepakowy uniwersalny
  • Sok z limonki (lub z cytryny),czosnek (1 ząbek)

Dressing:

  • 60 g Awokado (1/2 szt.)
  • 50 g Jogurt naturalny (2 łyżki)
  • Bazylia świeża (kilka listków), sok z limonki (lub z cytryny), czosnek (1 mały ząbek)

Przygotowanie: Jaja przepiórcze wrzucić do wrzątku i gotować ok. 5 minut. Krewetki oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić krewetki, smażyć ok. 5 minut, pod koniec dodając posiekany czosnek. Ugotowane jajka pokroić na ćwiartki. Awokado przekroić na połówki, wyjąć pestkę i delikatnie wydrążyć, najlepiej za pomocą łyżki, zostawiając ok. 0,5 cm miąższu przy skórce. Miąższ z 3 połówek pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki aby nie ściemniał. Przygotować sos: awokado z pozostałej połówki owocu, wymieszać z sokiem z limonki, jogurtem, czosnkiem, bazylią, szczyptą soli i pieprzu, zblendować na gładką konsystencję (można dodać odrobinę wody). Składniki sałatki delikatnie wymieszać z sosem, przełożyć do przygotowanych wcześniej „miseczek” z awokado, można udekorować przepiórczym jajkiem sadzonym ze szczyptą kolorowego pieprzu, bazylią i krewetką. Smacznego!



Sałatka z jajkiem przepiórczym i krewetką_Wielkanoc



Dietetyk_Ewa Marchlewska


Ewa Marchlewska
dietetyk