Sałatka z tuńczykiem i sosem pietruszkowym

Tagi: , , , , , , , , , , Zielony pietruszkowy sos nadaje tej prostej sałatce nowy, pozytywnie zaskakujący smak. Zadbaj, aby produkty ładnie ułożyć na talerzu – wtedy Twoja rodzina na pewno chętniej będzie sięgała po sałatki. Pamiętaj że jemy również oczami, danie ładnie podane szybciej Cię nasyci i sprawi że posiłek będzie przyjemniejszy. Smacznego!

Przepis na 1 porcje, 354kcal

  • Sałatka z tuńczykiem i sosem pietruszkowym
  • Sałata rukola
  • 100 g Pomidorki koktajlowe
  • 100 g Papryka czerwona
  • 80 g Tuńczyk w sosie własnym
  • 75 g Jogurt naturalny
  • 10 g Słonecznik, nasiona
  • 50 g Bułki grahamki
  • Natka pietruszki, sok z cytryny

Tuńczyka odsączyć z zalewy. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Jogurt zmiksować z natką pietruszki, kilkoma kroplami soku z cytryny, solą i pieprzem. Warzywa pokroić, rozłożyć na talerzu, posypać pokruszonym tuńczykiem i słonecznikiem, polać sosem. Podawać z pieczywem.

Sałatka z tuńczykiem i sosem pietruszkowym

Zapamiętaj!

SAŁATA - Liście sałaty zawierają ok. 95 % wody, dlatego sałata jest produktem niskoenergetycznym (100g dostarcza 14 kcal). Sałata zawiera dużo Β-karotenu, nieco witaminy C i E oraz witamin z grupy B. Ponadto dostarcza wielu składników mineralnych takich jak potas, wapń, fosfor, magnez, cynk i spore ilości żelaza.

Zapisz na newsletter

Będziemy inspirować Cię pysznymi przepisami, informować o nowinkach związanych ze zdrowym odżywianiem i promocjach w naszej ofercie.