Sernik na zimno z gorącym sosem wiśniowo-imbirowym
Sernik na zimno

Ten prosty sernik na zimno uatrakcyjnia wiśniowy sos z dodatkiem rozgrzewającego imbiru. Podany na świąteczny podwieczorek na pewno oczaruje gości, nikt nie zorientuje się, że jest bardzo dietetyczny :)

Przepis na 6 porcji, 1 porcja: 205kcal

  • 400 g Serek twarogowy chudy mielony, np. Twaróg aksamitny DrOetkera (4%tł)
  • 150 g Mleko zagęszczone light, niesłodzone
  • 150 g Mleko spożywcze 2% tłuszczu
  • 60 g Fruktoza
  • 25 g Żelatyna (5 łyżeczek)
  • 16 g Cukier waniliowy (opakowanie)
  • 300 g Wiśnie bez pestek mrożone
  • 30 g Fruktoza
  • 5 g Masło (łyżeczka)
  • 5 g Mąka ziemniaczana (łyżeczka)
  • Imbir świeży – centymetrowy kawałek, cynamon

Serek mieszamy z mlekiem zagęszczonym i zwykłym oraz fruktozą. Dodajemy rozpuszczoną w ¼ szklanki gorącej wody żelatynę. Żelatynę wlewami do serka i miksujemy mikserem ok. 5 minut. Masę wylewamy do małej okrągłej formy i odstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki.

Przygotować sos: na maśle lekko podsmażyć obrane kawałki imbiru, dodać rozmrożone wiśnie i fruktozę, gotować około 10 minut. Wyjąć kawałki imbiru, dodać szczyptę cynamonu. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w 3 łyżkach wody. Zimny sernik podawać z gorącym sosem.

Uwaga! Lepiej na talerzyk wyłożyć sos i na nim ułożyć sernik niż odwrotnie, żeby kawałek sernika się nie rozpłynął tak jak u mnie :).

sernik na zimno

  • Fotel1988

    żelatyna w kuchni wegetariańskiej? Kpina!

    • Mój Dietetyk

      Rzeczywiście – przepraszamy, nasz błąd. Swoją drogą znam nie jednego wegetarianina, który żelatyny nie unika. Niektóry traktują ją jako produkt pochodzenia zwierzęcego, tak jak jaja czy mleko.

  • Daria

    Sernik jest rewelacyjny. Prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Polecam!!!

  • Pingback: Wszystko o imbirze()

Nowość! Kuracja Online
×

Napisz do nas!

Umów się na wizytę