Sernik na zimno z kaszy jaglanej

Sernik na zimno z kaszy jaglanej

Przygotowanie:

Sernik to dla wielu osób ciasto, które musi pojawić się na Wielkanocnym stole. Dlaczego by nie spróbować go w dietetycznej wersji?

Wartość odżywcza 1 kawałka:

  • Energia 320 kcal
  • Białko 14 g
  • Tłuszcze 7,1 g
  • Węglowodany 51 g
  • Błonnik 2 g

Składniki na 8 kawałków (na tortownicę ok. 23 cm):

  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • 4 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 800 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego
  • łyżka lub dwie łyżki soku z cytryny (gdyby był mało kwaśny)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
  • nieco więcej niż pół szklanki ksylitolu (trzeba próbować gotowej masy, czy jest wystarczająco słodka)
  • 6 czubatych łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzącej wody
  • ulubione owoce lub np. migdały

Składniki na spód (można pominąć i robić bez niego):

  • paczka okrągłych biszkoptów lub pokruszonych zwykłych herbatników wymieszanych ze stopioną łyżką masła

Składniki na wierzch:

  • 2 galaretki – ok. 300 g owoców, np. brzoskwinie z puszki, truskawki (opcjonalnie)- w mojej wersji na górze przyprażone, posiekane migdały 😉

Przygotowanie: Kaszę wsypać do rozgrzanego garnka z grubym dnem lub na gorącą patelnię. Podprażyć chwilę mieszając. Przepłukać kilka razy porządnie wodą na sicie, przelać wrzątkiem. Dzięki temu, straci goryczkę. Zalać w garnku mlekiem i gotować mieszając, aż wchłonie płyn i będzie całkiem miękka (ok. 20 minut). Przestudzić lekko, dodać jogurty, cukier lub inne słodzidło, ekstrakt z wanilii. Zblendować całość na gładki krem. Ewentualnie dosłodzić i gdyby był mało kwaśny, dodać sok z cytryny. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody, przestudzić nieco, wmieszać lejąc cienką strużką, intensywnie ubijając masę mikserem. Tortownicę wyłożyć dużym kawałkiem plastikowej folii. Na spód wsypać pokruszone drobno herbatniki wymieszane ze stopionym masłem lub wyłożyć lekko nasączone herbatą biszkopty. Część truskawek przekroić na pół i ułożyć przy rancie tortownicy, przekrojeniem na zewnątrz. Wylać masę do formy, na wierzchu ułożyć pozostałe truskawki, wciskając je lekko do środka, wstawić do lodówki. Galaretkę wykonać wg. przepisu na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć – zamieszać i wylać na wierzch ciasta. Pozostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Przed wyjęciem ciasta z formy najlepiej zanurzyć ją na chwilę w misce z gorąca wodą. Pozwoli to łatwiej odkleić się masie od rantów tortownicy. Usunąć delikatnie folię. Spód odklejać przy przesuwaniu na talerz lub paterę. Zamiast galaretki, ciasto można posypać przyprażonymi migdałami lub słonecznikiem.