Serowe jeżyki ze słonecznikiem

Serowy jeżyk ze słonecznikiem

Przygotowanie:

Jeśli Twoje dziecko chciałoby żeby każdy posiłek był słodki postaraj się żeby był słodki, ale z wyglądu. Jeżyk wędrujący na kanapkę może przekonać naszego zucha do twarogu, a przy okazji przemycisz trochę migdałów i słonecznika bogatych w zdrowe kwasy tłuszczowe.

Przepis na 1 porcję: 350 kcal

  • 80 g Ser twarogowy chudy
  • 3-4 Rzodkiewki
  • 20 g Migdały
  • 30 g Jogurt naturalny
  • 25 g Słonecznik, nasiona
  • Sól, pieprz w ziarnkach, sałata

Twarożek wymieszać z pokrojoną rzodkiewką, jogurtem oraz z pokruszonymi migdałami. Przyprawić. Z tak przygotowanej masy uformować jeżyka. Zwierzaka przyozdobić nasionami słonecznika, które posłużą za kolce oraz ziarenkami pieprzu.

Przepis opracowała i wykonała dietetyk Małgorzata Panek