Śledź w sosie curry

Śledź w sosie curry

Przygotowanie:

Przepis polecamy na Wigilię, Sylwestrową noc a także na Śledzika.

Przepis na 4 porcje, 1 porcja: 167 kcal

  • 2 filety śledzia
  • 1 średnia cebula
  • Łyżeczka oleju rzepakowego
  • Łyżka rodzynek
  • 3 śliwki suszone
  • Łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • Listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku

Filety opłukać z soli i odsączyć. Na oleju zeszklić posiekaną drobno cebulkę, dodać listek laurowy, ziarenka ziela, curry, rodzynki, pokrojone śliwki i około 100ml wody. Całość przykryć i dusić około 15 minut. Dodać koncentrat, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Na koniec dodać jogurt, szczyptę soli i pieprzu i połączyć ze śledziem pokrojonym na kawałki wielkości kęsa. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Lekko zmodyfikowany przepis autorstwa Elizy Mórawskiej opublikowany w magazynie Newsweek Smak i Styl.