Sos kurkowy

Sos kurkowy

Przygotowanie:

Kiedy zaczyna robić się deszczowo i powoli przychodzi jesień zamiast narzekać na pogodę, czekam tylko na to, aby wyskoczyć do lasu na małe grzybobranie. Uwielbiam świeżo zebrane grzyby. Pamiętam jednak o tym, żeby zbierać tylko te grzyby, które znam!



Przepis na 4 porcje: 495 kcal, 18,2 g białka, 21 g tłuszczu, 60,7 g węglowodanów



1 Porcja: 123,75 kcal, 4,55g białka, 5,25g tłuszczu, 15,17g węglowodanów



Składniki:

  • 500 g kurek,
  • 250 g jogurtu naturalnego – 1 opakowanie,
  • 15 g czosnku – 3 ząbki,
  • 100 g cebuli – 1 cebula,
  • 10 g oleju rzepakowego – 1 łyżka.

Sposób przygotowania:
Kurki umyć i osuszyć. Większe kurki przekroić na mniejsze części. Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej. Na patelni zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek. Wrzucić na patelnię kurki i dusić 10-15 min co chwila mieszając.
Skropić odrobiną cytryny, aby kurki utrzymały żółty kolor. Na sam koniec wszystko doprawić koperkiem oraz pieprzem. Wyłączyć ogień pod patelnią i przestawić na zimy palnik. Wlać na patelnię jogurt naturalny i wszystko wymieszać.
Sos świetnie nadaje się jako dodatek do mięs i makaronów.



kurki


Dietetyk_Joanna Kokowska-01


Joanna Kokowska
dietetyk