Świąteczna surówka z czerwonej kapusty

Tagi: , , , , , ,

Surówka jest dość sycąca, można ją zjeść na przykład na kolację. Jeśli chcesz podać surówkę jako dodatek do obiadu przygotuj ją bez bakalii, będzie mniej kaloryczna.

Przepis na 6 porcji, 1 porcja: 125kcal

  • 400 g Kapusta czerwona
  • 200 g Jabłko
  • 50 g Rodzynki suszone
  • 50 g Orzechy włoskie
  • 10 g Oliwa z oliwek
  • 5 g Fruktoza (lub cukier brązowy)
  • Sok z cytryny

Kapustę drobno posiekać. W garnku zagotować wodę, do wrzątku wrzucić kapustę na 4 minuty (żeby zmiękła). Kapustę odcedzić. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rodzynki sparzyć a orzechy uprażyć na suchej patelni. Surówkę wymieszać z cukrem, oliwą i sokiem z cytryny.

Surówka z czerwonej kapusty

Zapamiętaj!

RZEŻUCHA - Rzeżuchę można sukcesywnie "strzyc" do sałatek lub spożywać jako dodatek do kanapek. Zawiera ona wiele cennych pierwiastków takich jak: jod, żelazo a także duże ilości witaminy C, A oraz pewną ilość witaminy B1, olejki eteryczne nadające jej specyficzny smak i zapach wpływające pobudzająco na trawienie.