Tajski kurczak z ryżem i warzywami
TAJSKI KURCZAK Z RYŻEM

Dzisiejsza propozycja jest idealna dla osób ceniących sobie dania jednogarnkowe. Prostota wykonania i nietuzinkowy smak powinien przypaść do gustu tym, którzy mają dosyć nudnych i oczywistych smaków.

Wartość odżywcza w jednej porcji:
  • Energia 459 kcal
  • Białko 33,2 g
  • Tłuszcze 21,7 g
  • Węglowodany 39,5 g
  • Błonnik 7,9 g
Składniki na trzy porcje:
  • 300 g Mięso z piersi kurczaka, bez skóry
  • 100 g Ryż brązowy
  • 120 g Por
  • 200 g Marchew
  • 200 g Papryka czerwona
  • 15 g Sezam, nasiona
  • 120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
  • 30 g Oliwa z oliwek
  • Sos sojowy, szczypiorek
Przygotowanie: Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso pokrojone w kostkę, gdy lekko się zarumieni i odparuje nadmiar wody, dodać posiekany por. Marchew i paprykę pokroić w cienkie paski ok. 4 cm długości. Po lekkim zbrązowieniu pora dodać marchew, a po ok. 2 minutach paprykę. Przyprawić sosem sojowym. Gdy warzywa lekko zmiękną dodać sezam i jaja. Od tej pory smażyć mieszając tylko do ścięcia białka jajka. Posypać obficie posiekanym szczypiorkiem.

TAJSKI KURCZAK Z RYŻEM 1

TAJSKI KURCZAK Z RYŻEM 2

TAJSKI KURCZAK Z RYŻEM 3

TAJSKI KURCZAK Z RYŻEM 4

TAJSKI KURCZAK Z RYŻEM 5

TAJSKI KURCZAK Z RYŻEM 6

Dietetyk_Justyna Walerowska-Madej

Justyna Walerowska
dietetyk

Nowość! Kuracja Online
×

Napisz do nas!

Umów się na wizytę