Tarta cytrynowa light

Tarta cytrynowa light

Przygotowanie:

Ciasto:


200 g Mąka pszenna, typ 500


30 g Otręby pszenne


75 g Masło (bardzo zimne)


60 g Jaja kurze całe (1 szt.)


100 g Cukier


60 g Woda (bardzo zimna)




Krem:


240 g Jaja kurze całe (4 szt.)


400 g Jogurt grecki


130 g Sok cytrynowy ( sok z 2 cytryn)


60 g Cukier


Skórka z 2 cytryn




Dekoracja 1 (niewliczona w kaloryczność ciasta)


50 g Cytryna


75 g Cukier


100 g Woda




Dekoracja 2 (dietetyczna):


Nasiona chia do posypania



Ciasto: Mąkę i otręby wymieszać w misce, wbić jajko,dodać pokrojone masło, wodę, cukier i zagniatamy ciasto. Rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć nim formę na tartę. Spód podpiec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (środkowa półka, opcja góra-dół).




Krem: Cytryny dokładnie umyć, zetrzeć z nich skórkę na tarce o drobnych oczkach. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać jogurt grecki, sok z cytryny i skórkę. Wymieszać. Dodać białko, delikatnie, ale szybko wymieszać i wlać na podpieczony spód. Piec przez 30 minut w temp. 180 stopni.




Dekoracja 1: cukier rozpuścić z wodą, dodać cytrynę pokrojoną na plasterki. Gotować przez 30 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kandyzowaną cytrynę położyć na upieczone ciasto. Pozostały syrop cytrynowy można zużyć do przygotowania np. lemoniady.


(kaloryczność bez cytryny kandyzowanej)




Ciasto podzielić na 16 kawałków, wówczas:


1 Porcja = 180 kcal