Tulipanowe naleśniki z łososiem

Tulipanowe naleśniki z łososiem

Przygotowanie:

Naleśniki w kształcie kwiatów? Nie ma problemu! W poradni Mój Dietetyk nie rzeczy niemożliwych 🙂

Wartość kaloryczna jednej porcji to 290 kcal.

Składniki:


Ciasto naleśnikowe:

  • 250 g mąki pszennej typu 550
  • 250 g mąki pszennej typu graham
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • olej

Sałatka:

  • 20 dag wędzonego łososia
  • 1 awokado
  • 1 ogórek
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:


Zmiksować jajka, mleko, mąkę, wodę, dodać szczyptę soli. Odstawić na 15 minut.Ogórek umyć, wydrążyć miąższ, pokroić w kostkę. Awokado umyć, przekroić, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Łososia pociąć na wąskie paski. Koperek i szczypiorek umyć, odłożyć dwie gałązki koperku do dekoracji oraz 1/2 szczypiorku do związania naleśników. Pozostały szczypiorek i koperek posiekać. Wszystkie składniki połączyć. Wycisnąć sok z 1/2 cytryny dodać szczyptę soli, zioła prowansalskie oraz pieprz. Dodać 3 łyżki oliwy i wymieszać. Sałatkę polać sosem i wymieszać.Z ciasta usmażyć naleśniki. Każdy naleśnik włożyć do okrągłej foremki, tak aby część wystawał na zewnątrz. Napełnić sałatką, delikatnie wyjąć z foremki i związać szczypiorkiem.

received_1509016239149186

Dietetyk_Joanna Skoczylas

Joanna Skoczylas
dietetyk