Wegański smalec z białej fasoli

Wegański smalec z białej fasoli

Przygotowanie:

Ten smalec nie ma sobie równych! Jest pyszny, wyjątkowo kremowy i łatwy w rozsmarowywaniu. Musicie go wypróbować, zwłaszcza, że robi się go w mig!



Wartość odżywcza 1 porcji (3 kanapki żytniego chleba z pastą i kiszonym ogórkiem):

  • Energia 368 kcal
  • Białko 14,5 g
  • Tłuszcze 8,48 g
  • Węglowodany 59,6 g

Składniki:

  • 280 g Fasola biała, konserwowa
  • 200 g Cebula
  • 20 g Granulat sojowy (opcjonalnie)
  • 10 g Olej rzepakowy uniwersalny
  • Goździk, owoc jałowca, liść laurowy, czosnek granulowany, słodka wędzona papryka, majeranek

Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i wraz z goździkiem, owocem jałowca i liściem laurowym podsmażyć na rozgrzanym oleju. Wyjąć przyprawy, cebulkę wymieszać z granulatem sojowym. W międzyczasie fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać, zblendować na gładką masę wraz z czosnkiem i słodką wędzoną papryką, a następnie wymieszać łyżką z cebulką i granulatem sojowym. Pastę doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Podawać na pieczywie, z kiszonym ogórkiem.



Wegański smalec z białej fasoli



Dietetyk Beata Kiernicka


Beata Kiernicka
dietetyk