Wegańskie, bezglutenowe kotlety z soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych pomidorów

Wegańskie, bezglutenowe kotlety z soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych pomidorów

Przygotowanie:

Propozycja dla osób, które są na diecie roślinnej lub bezglutenowej, a także tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Warto włączyć do swojej diety soczewicę, ponieważ jest dobrym źródłem białka, błonnika pokarmowego, żelaza, potasu i kwasu foliowego!

Wartość odżywcza jednego kotleta:

  • Energia 192 kcal
  • Białko 9,23 g
  • Tłuszcz 6,1 g
  • Węglowodany 28 g

Składniki (na 6 dużych kotletów):

  • 100 g Kasza jaglana (pół szklanki)
  • 150 g Soczewica czerwona, nasiona suche (1 szklanka)
  • 60 g Pomidory suszone w oleju (3-4 plasterki)
  • 50 g Cebula (1/2 sztuki)
  • 10 g Olej rzepakowy uniwersalny (1 łyżka)
  • 15 g Sezam, nasiona (1,5 łyżki)
  • Czosnek (3-4 ząbki), natka pietruszki (lub koperek), zioła prowansalskie

Przygotowanie: Kaszę i soczewicę ugotować w dwóch oddzielnych garnkach. Po ugotowaniu odstawić do wystygnięcia. Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę, podsmażyć na połowie oleju. Pomidory suszone odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki, natkę posiekać. W misce umieścić wszystkie składniki, zmiksować za pomocą blendera razem z ziołami, solą i pieprzem, formować kotlety. Każdy z kotletów posypać sezamem. Na blaszkę do pieczenia wyłożyć papier, rozsmarować pozostały olej, ułożyć kotlety. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 25 minut.
Świetnie smakują z sałatką z roszponki, pomidora, ogórka kwaszonego i cebulki.

kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej 1

Dietetyk_Ewa Marchlewska

Ewa Marchlewska
dietetyk