Wielkanocna pasta (bez) jajeczna z ciecierzycy

przepisy od dietetyka

Przygotowanie:

Wielkanoc to święto jajek. Co zrobić kiedy nie możemy lub nie chcemy ich jeść?
Oto propozycja na zdrową, smaczną i super prostą pastę (bez) jajeczną. Pasta składa się głównie z dwóch składników: ciecierzycy i oliwy, przez co sprawdzi się w diecie wegańskiej, bezjajecznej, bezlmecznej czy bezglutenowej. Pasta świetnie sprawdzi się jako przystawka, ale także śniadanie, lunch czy kolacja. Można ją zjadać z pieczywem lub świeżymi warzywami.

Wartość odżywcza w jednej porcji:

  • Energia 109 kcal
  • Białko 1,97 g
  • Tłuszcze 9,11 g
  • Węglowodany 5,4 g

Składniki na 6 porcji:

  • 240 g (1 puszka) Ciecierzycy z puszki (odsączonej i przepłukanej)
  • 50 g (2,5 łyżki) Oliwy w oliwek
  • Szczypta czarnej soli (kala namak)
  • słodka papryka, pieprz, sól himalajska, kurkuma, szczypiorek

Przygotowanie: Ciecierzycę odsączyć i przepłukać. Zblendować z dodatkiem oliwy. Kluczową rolę odgrywają przyprawy: za smak jajeczny będzie odpowiadała czarna sól – kala namak. Żółty kolor pasty podkreśli dodatek kukrumy. Pozostałe dodatki warto dobrać tak, jak do klasycznej pasty jajecznej – np. szczypiorek.

pasta bez jajek-01