Wielkanocna sałatka od Just a SALAD – Jajeczka z rzeżuchą
sałatka na stronę

Pani Justyna z bloga Just a SALAD z specjalnie dla Was przygotowała autorski przepis na wielkanocną sałatkę. Z pewnością pojawi się ona na naszym świątecznym stole. Was też zachęcamy do wypróbowania tego ciekawego przepisu!

Wartość odżywcza w 100 g sałatki:
  • Energia 149,2 kcal
  • Białko 4,7 g
  • Tłuszcze 12,1 g
  • Węglowodany 5,9 g
  • Błonnik 2 g
Składniki na 2 porcje sałatki (495 g):
  • 50 g 2 garści mixu sałat (rukola, roszponka, endywia, rzymska)
  • 85 g 7 jajeczek przepiórczych
  • 70 g 6 pomidorków koktajlowych
  • 60 g 3 łyżki cieciorki ugotowanej na parze (z puszki)
  • 60 g 5 rzodkiewek
  • 70 g 2 małe ogórki gruntowe
  • 20 g 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 garstki rzeżuchy
Składniki na dressing:
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 płaska łyżeczka syropu z agawy
  • 5 g czosnku
  • szczypta mielonych płatków chili
  • sól ziołowa, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie: Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku, gotujemy przez 2 minuty, po czym zalewamy zimną wodą, obieramy, osuszamy i kroimy na pół. Cieciorkę odcedzamy. Ogórki przekrawamy na pół, wydrążamy z nich miąższ za pomocą wykrawacza albo łyżeczki, a następnie kroimy je na półplasterki. Rzodkiewki kroimy na plasterki, a pomidorki na połówki. Mix sałat wykładamy na półmisek naprzemiennie z jajeczkami, cieciorką, rzodkiewkami, pomidorkami i ogórkami. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec posypujemy pestkami słonecznika i rzeżuchą.



jus a salad 150

Pani Justyna z Just a SALAD
blogerka

Nowość! Kuracja Online
×

Napisz do nas!

Umów się na wizytę