Wielkanocna terrina brokułowa

przepisy od dietetyka

Przygotowanie:

Terrina brokułowa z powodzeniem zastąpi tradycyjny Wielkanocny pasztet. Przepis ten jest niezwykle prosty, a danie dzięki użytym składnikom jest lekkie, pełne witamin i składników mineralnych.

Przepis na ok. 8 porcji, wartość kaloryczna jednej porcji to ok. 90 kcal.

Składniki:

  • 600 g brokułu
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki jaglanej lub ryżowej
  • kardamon lub pieprz ziołowy
  • sól, pieprz
  • kiełki rzeżuchy, lucerny, soczewicy
  • olej do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Brokuł pokrój i ugotuj na parze al dente. Wrzuć go do blendera. Dodaj jajka, mąkę, jogurt i dobrze przypraw, następnie całość zmiksuj. Masę wlej do wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem długiej foremki np. keksówki. Piecz w ok. 180 st. C (dla piekarnika elektrycznego) przez ok. 25 minut. Terrinę podawaj razem z kiełkami np. rzeżuchy lub lucerny, można również skropić ją olejem orzechowym i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Danie można podawać na ciepło lub zimno.

Danie wykonane, z drobnymi zmianami, na podstawie przepisu Pascala Brodnickiego, magazyn Samo Zdrowie 1/2014.