Wiosenny omlet biszkoptowy
Wiosenny omlet biszkoptowy

Omlety możemy przygotowywać na tysiące sposobów, często jemy je na słodko z dżemem. Warto czasem pomyśleć o odmianie i przygotować pełnoziarnistego omleta na słono, najlepiej z dodatkiem warzyw! Poniższa propozycja należy do bardzo sycących, wysokobiałkowych produktów.

Przepis na jedną porcję, która dostarcza około 470 kcal, 48g białka, 18g tłuszczu, 29 g węglowodanów.

Na omlet

  • 3 jajka
  • 20 g mąki pszennej
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Na twarożek

  • 125 g chudego twarogu
  • 40 ml jogurtu naturalnego
  • 2 rzodkiewki
  • 1/5 papryki czerwonej
  • szczypiorek
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • bazylia

Wiosenny omlet biszkoptowy

Do miski wbijamy białka jaj i ze szczypta soli ubijamy sztywną pianę. W osobnej misce ucieramy żółtka, dodajemy mąkę, otręby i przyprawy oraz proszek do pieczenia, gdy całość się połączy dodajemy ubite białka, miksujemy jeszcze przez chwile i wylewamy całość na rozgrzaną patelnię (przykrywamy przykrywką, aby całość u góry lekko się ścięła co ułatwi nam obracanie). Po około 3-4 minutach omleta obracamy i podpiekamy z drugiej strony.

W między czasie przygotowujemy twarożek widelcem ucierając twaróg z posiekanymi warzywami, jogurtem i przyprawami.

Wiosenny omlet biszkoptowy

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com

Nowość! Kuracja Online

Napisz do nas!

Umów się na wizytę