Zapiekanka warzywna z jajkiem
Zapiekanka warzywna z jajkiem-01

Danie wegetariańskie, propozycja śniadania bądź przekąski na ciepło. Dla 1 osoby.

Składniki:
  • 1 mały ziemniak;
  • ½ pomidora;
  • ¼ niedużej cukinii;
  • 1 jajko;
  • ¼ szk. mleka;
  • ½ łyżeczki oregano;
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii;
  • ½ łyżeczki kurkumy;
Przygotowanie:
Ziemniaka umyć, obrać i podgotować przez 5 minut, następnie wystudzić i pokroić w plasterki. Pomidora i cukinię umyć i również pokroić w plasterki. Warzywa ułożyć w foremce do zapiekania (u mnie forma 13,5x23cm) naprzemiennie po jednym plasterku z każdego warzywa. Jajko roztrzepać w misce, dodać mleko, przyprawy i dokładnie wymieszać a następnie dodać do warzyw. Wstawić do nagrzanego na 180˚C piekarnika i zapiekać przez około 25 minut.

Wartość odżywcza (dla 1 porcji):
Kcal – 209
B – 12,6g
T – 7,3g
W – 24,7g


Dietetyk Sylwia_Jajuga-01

Sylwia Jajuga
dietetyk

Nowość! Kuracja Online
×

Napisz do nas!

Umów się na wizytę