Zupa krem z brokułów z płatkami migdałowymi

Broccoli

Przygotowanie:

Na pierwsze dni wiosny polecam zielone zupy krem. Ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, a mamy danie, które dostarcza nam składników mineralnych, witamin oraz błonnika.

Jedna porcja (250 ml) to tylko 280 kcal oraz 14g białka, 32g węglowodanów i 14 g tłuszczu.

Składniki (3 porcje):

  • Brokuły – 1 szt. średniej wielkości
  • Ziemniaki – 1 szt.
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Cebula – 1 szt. średniej wielkości
  • Bulion – 1 litr
  • Płatki migdałowe – 1 łyżka
  • Serek twarogowy 150g

Sposób wykonania:

  1. Warzywa umyć i obrać.
  2. Brokuł ugotować na parze (al dente).
  3. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę.
  4. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
  5. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie .
  6. Do cebuli dodać pokrojone ziemniaki i dusić 10 minut dodając pół szklanki bulionu.
  7. Całość zalać pozostałym bulionem i gotować do miękkości.
  8. Do wywaru dodać ugotowany brokuł – zmiksować i zagotować.
  9. Zupę przyprawić curry.

Podawać na talerzu lub w bulionówce, posypaną prażonymi migdałami, Można zupę zabielić serkiem wymieszanym z kilkoma łyżkami bulionu.