Zupa krem z pieczarek

Tagi: , , , , , , , , ,

Gęstą, polska, tradycyjna zupa, do zrobienia przez każdego.

Przepis na 2 porcje, po 310kcal

  • Zupa krem z pieczarek
  • 150 g Ziemniaki
  • 400 g Pieczarka uprawna, świeża
  • 250 g Włoszczyzna
  • 10 g Oliwa
  • 10 g Masło
  • 50 g Serek śmietankowy chudy
  • 70 g Chleb żytni pełnoziarnisty
  • Natka pietruszki, listek laurowy, ziele angielskie

Włoszczyznę i ziemniaki obrać. Pora, seler i pietruszkę drobno pokroić, marchew pokroić w słupki i podsmażyć lekko na oliwie, dodać pieczarki z masłem i smażyć jeszcze chwilę. Dodać listek laurowy i 3-4 ziarenka ziela angielskiego oraz 2 szklanki wody i gotować ok.15 min. aż warzywa zmiękną. Wyjąć z zupy przyprawy, kilka pieczarek do dekoracji oraz marchewkę, doprawić solą i pieprzem i zmiksować na krem razem z serkiem. Przed podaniem zupę posypać natką pietruszki i udekorować słupkami marchewki oraz pieczarkami, podawać z pieczywem.

1 porcja dostarcza: 310kcal, 13g białka, 12g tłuszczu, 49g węglowodanów.

Zapamiętaj!

Produkty reklamowane hasłem "light" lub "fit" często nie są mniej kaloryczne od zwyczajnych produktów. Czytajmy uważnie ich etykiety!.

Zapisz na newsletter

Będziemy inspirować Cię pysznymi przepisami, informować o nowinkach związanych ze zdrowym odżywianiem i promocjach w naszej ofercie.