Zupa krem z zielonego groszku

warsztaty dla rodziców

Przygotowanie:

Kremowe zupy to bardzo dobry pomysł na szybki i pożywny obiad. Ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, a mamy danie, które dostarcza nam składników mineralnych, witamin oraz błonnika,

Wartość kaloryczna dla 1 porcji( 250 ml) – 250 kcal

Składniki (3 porcje):

  • Marchew – 1 szt.
  • Pietruszka – 1 szt.
  • Seler – 1/4 szt.
  • Zielony groszek – 400g
  • Bulion z kostki rosołowej 750ml
  • Żółtko – 2szt.
  • Zielona pietruszka – do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Warzywa umyć i obrać, następnie zetrzeć na tarce.
  2. Przygotować bulion, wrzucić starte warzywa i ugotować do miękkości.
  3. Dodać zielony groszek (bez zalewy), zagotować.
  4. Zupę zmiksować i zagęścić żółtkiem – nie gotować.
  5. Podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.
  6. Udekorować kleksem jogurtu i listkami zielonej pietruszki.