Zupa łazankowa z makiem

Zupa łazankowa z makiem

Przygotowanie:

Składniki:


150 g Mąka pszenna pełnoziarnista


90 g Woda


100 g Mak mielony


900 g Woda


50 g Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu


40 g Skórka pomarańczowa


30 g Orzechy włoskie


50 g Rodzynki suszone


30 g Cukier trzcinowy


30 g Miód pszczeli


Olejek migdałowy, sok z cytryny sól




Mąkę zalać gorącą wodą (90g), dodać ok. pół łyżeczki soli i wymieszać. Ręką wyrobić ciasto, cienko rozwałkować i pokroić na kształt łazanek (kwadraty/romby). Łazanki gotować przez 2-3 minuty (aldente). Odcedzić, rozłożyć na desce, aby się nie posklejały. Mak zalać wrzącą wodą (900g), dodać mleko, posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, cukier oraz miód i gotować ok. 10 minut. Na koniec dodać łazanki i olejek migdałowy. Doprawić sokiem z cytryny i odrobiną soli.




Całość podzielić na 6 porcji (duża porcja), wówczas:


1 porcja= 280 kcal