Zupa łazankowa z makiem
zupa lazankowa

Składniki:
150 g Mąka pszenna pełnoziarnista
90 g Woda
100 g Mak mielony
900 g Woda
50 g Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu
40 g Skórka pomarańczowa
30 g Orzechy włoskie
50 g Rodzynki suszone
30 g Cukier trzcinowy
30 g Miód pszczeli
Olejek migdałowy, sok z cytryny sól

Mąkę zalać gorącą wodą (90g), dodać ok. pół łyżeczki soli i wymieszać. Ręką wyrobić ciasto, cienko rozwałkować i pokroić na kształt łazanek (kwadraty/romby). Łazanki gotować przez 2-3 minuty (aldente). Odcedzić, rozłożyć na desce, aby się nie posklejały. Mak zalać wrzącą wodą (900g), dodać mleko, posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, cukier oraz miód i gotować ok. 10 minut. Na koniec dodać łazanki i olejek migdałowy. Doprawić sokiem z cytryny i odrobiną soli.

Całość podzielić na 6 porcji (duża porcja), wówczas:
1 porcja= 280 kcal

Nowość! Kuracja Online

Napisz do nas!

Umów się na wizytę