Żytnie muffiny brzoskwiniowe

Muffiny z brzoskwiniami

Przygotowanie:

Muffiny to bardzo proste ciastka, prawie zawsze się udają i można je zrobić praktycznie ze wszystkim.
Dużą ilość tłuszczu można zastąpić jogurtem lub śmietaną, a białą mąkę – pełnoziarnistą.
Warto również dodać do nich owoce – podczas zimy np. jabłka lub brzoskwinie z puszki!

Z przepisu otrzymamy 12 babeczek, 1 babeczka: 130kcal

  • 150 g mąki żytniej
  • 150 g mąki pszennej typ 650
  • 100 ml mleka 1,5%
  • 80 ml syropu z brzoskwiń
  • 2 połówki brzoskwini z puszki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 g cukru
  • 1 jajo
  • 20 ml oleju roślinnego

Jedną z połówek brzoskwini ucieramy na tarce na papkę, natomiast drugą kroimy w bardzo drobną kostkę.
Owoce łączymy z resztą składników i mieszamy do uzyskania jednolitej masy
(jeśli ciasto wyjdzie zbyt suche, możemy dodać trochę wody). Gotową masę nakładamy do foremek na muffiny. Pieczemy w temp. 180st. ok. 25-30 minut, aż zaczną się rumienić.

Z powodu słodkiego syropu i owoców, praktycznie nie musimy dodawać cukru!

Muffiny z brzoskwiniami

Wartość energetyczna jednej babeczki: 130 kalorii
Białko 2,6g Tłuszcze 2,65 Węglowodany 20

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga: www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com