Amarantus ekspandowany – Amarello

Ocena ogólna produktu: 5/5




Skład w 100 g produktu:


Tłuszcz: 8g, w tym kwasy nasycone 3g


Węglowodany: 63g, w tym cukry 0,4g


Białko: 18g


Sód: 0,02g


Wartość energetyczna: 1754kJ (417 kcal)




Nasza opinia: Amarantus ekspandowany jest źródłem lekkostrawnych węglowodanów i pełnowartościowego białka. Ze wszystkich zbóż amarantus ma najkorzystniejszy skład aminokwasowy, bogaty w lizynę i argininę. W jego składzie znajduje się dużo składników mineralnych. Zawiera więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak oraz więcej magnezu niż czekolada. Znajdziemy w nim także witaminy z gr. B i E. Poza tym jest bogaty w błonnik, który usprawnia pracę jelit, oraz w nienasycone kwasy tłuszczowe. Amarantus nie zawiera glutenu, więc jest bezpieczny dla osób chorujących na celiakię.




Dietetyk radzi: Ziarna amarantusa świetnie sprawdzą się jako dodatek do musli i owsianek. Mogą posłużyć jako chrupiąca posypka. Doskonale smakują z jogurtem, kefirem lub mlekiem. Amarantus stanowi wartościowy dodatek do potraw wegetariańskich. Mieląc ziarna amarantusa otrzymamy mąkę. Nie powinna być ona zbyt długo przechowywana, ponieważ szybko ulega jełczeniu.


Cena: ok 7,20 zł