Mąka pszenna razowa BIO – Babalscy



Ocena ogólna produktu: 5/5


Skład w 100 g produktu:


Białko: 9,2 g


Węglowodany: 69,2 g, w tym błonnik pokarmowy: 8,5 g


Tłuszcz: 1,1 g


Wartość energetyczna:1320 kJ (330kcal)




Nasza opinia: Ekologiczna mąka pszenna razowa Typ 2000, mielona na kamiennych żarnach. Pszenica to jedna z najstarszych i najważniejszych roślin uprawnych. Zboże to jest głównym zbożem chlebowym. Pełne ziarno pszenicy zawiera otręby z błonnikiem, zarodek i wewnętrzną część ziarna, mąka pełnoziarnista zawiera więc – witaminy z grupy B, białko, żelazo, fosfor, potas, cynk, minerały, witaminę E. W przeciwieństwie do niej, biała mąka jest produktem bardzo oczyszczonym, ubogim w minerały, witaminy oraz błonnik, przez co szybciej się trawi i na krótko zaspokaja uczucie głodu.




Dietetyk radzi: Mąkę razową możemy używać do każdej potrawy zamiast mąki białej. Ciasta, naleśniki, pierogi, panierki zyskają dzięki niej więcej potrzebnych nam minerałów, a zawartość błonnika zapewni uczucie sytości na dłużej i przyspieszy perystaltykę (ruchy) jelit. Błonnik wchłania też część cholesterolu, a zatem dodając mąkę do dań mięsnych (np. pierogi z mięsem) zmniejszymy ilość cholesterolu we krwi.




Cena: ok. 5,50 zł/kg


Ten produkt kupisz m.in. tu: www.ekosklepbio.pl