Orzechy włoskie – Bio Planet

Ocena ogólna produktu: 5/5


Tłuszcz: 65 g


w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 6,0 g


Węglowodany: 7,0 g


Białko: 15 g


Wartość energetyczna: 2833 kJ (686 kcal)



Nasza opinia: Ekologiczne orzechy włoskie charakteryzują się ciekawym słodko-gorzkim smakiem. Mimo, że zawierają dużo tłuszczów, są to głównie tłuszcze jedno- i wielonienasycone, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu, serce i układ krążenia. Duża zawartość magnezu dodatkowo wspomaga koncentrację oraz chroni przed skutkami stresu. Badania pokazują, że orzechy włoskie mają 2 razy więcej antyoksydantów niż inne orzechy. Antyoksydanty odgrywają dużą rolę w zapobieganiu nowotworom i chorobom serca. Zawarta w orzechach włoskich witamina E wpływa pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci.




Dietetyk radzi: Wszystkie orzechy są produktami wysokokalorycznymi, dlatego należy je spożywać w niewielkich ilościach, np. 10g do owsianki lub jako przekąska. Ale nawet w niewielka porcja dostarcza nam wielu minerałów i dobroczynnych tłuszczów. Można je dodawać do sałatek, surówek lub deserów owocowych. Należy również pamiętać, że prażenie orzechów na patelni niszczy tłuszcze wielonienasycone, więc lepiej dodawać je do potraw bez obróbki termicznej.




Cena: ok. 9,50 zł/ 100g


Ten produkt kupisz m.in. tu: www.ekosklepbio.pl