CARVING- sztuka z owoców i warzyw

Słysząc słowo „carving”, pewnie większość z nas pomyśli o narciarstwie. Otóż nic bardziej mylnego. Mianem „carvingu” określana jest także sztuka tworzenia kompozycji, głównie z owoców, ale i z warzyw. Słowo „carving” pochodzi z języka angielskiego i oznacza rzeźbienie, krajanie. Jednak to Tajlandia uważana jest za ojczyznę wspomnianej sztuki.

Pierwsze wzmianki o artystycznym wycinaniu owoców i warzyw pochodzą z Chin, z okresu panowania dynastii Tang (VII – X w.). Rozkwit carvingu miał miejsce nieco później, podczas rządów dynastii Song (X-XIIIw.), kiedy to opuścił cesarskie pałace. Uważano, że dobre plony są uzależnione od sił wyższych i w ten sposób starano się podziękować za dary natury.

Niewiele lat później, bo w XIV w. styl ten zaczął intensywnie rozwijać się w Tajlandii, co jest związane z corocznymi obchodami święta Loy Krathong. Mistrzyniami tej sztuki stały się nadworne kucharki, a z czasem również gospodynie domowe, które witały gości fantazyjnie wyrzeźbionymi owocami.

Obecnie Tajlandia uznawana jest za kolebkę światowego carvingu. Władze Tajlandii uznały tę sztukę za element dziedzictwa narodowego. Co warto podkreślić, tworzenie rzeźb z owoców i warzyw, wpisane jest do obowiązkowego kanonu przedmiotów szkolnych.

Zdaniem specjalistów, od 2004r. obserwuje się rosnące zainteresowanie carvingiem w Polsce. W stosunkowo niedługim czasie polski carving zaczął być zauważalny na wielu wystawach światowych, a nasi reprezentanci zaczęli zdobywać uznanie i zbierać laury na międzynarodowych konkursach.

Te niepowtarzalne dzieła sztuki tworzone są najczęściej z owoców egzotycznych, takich jak arbuzy, melony, ananasy. Z warzyw natomiast chętnie wybiera się rzodkwie, buraki, kabaczki czy marchewki. Należy pamiętać, aby do tworzenia kompozycji wybierać owoce jeszcze niedojrzałe. Dla początkujących odradza się rzeźbienie w warzywach ze względu na ich twardość. Więcej porad i ciekawych informacji znajdziecie na stronach internetowych poświęconych carvingowi.
Rzeźby coraz częściej pojawiają się na weselach i ekskluzywnych imprezach. Cena takich dekoracji to wydatek rzędu od 100 do 350 zł, co uzależnione jest głównie od wielkości kompozycji i materiału. Coraz częściej tworzy się całe kompozycje przestrzenne, które współgrają z pozostałymi elementami wystroju.

Zachęcamy do samodzielnego zmierzenia się z carvingiem. Może okazać się to wspaniałą zabawą dla całej rodziny.
Kiedy już sami wytworzymy owocowe dzieło sztuki, pozostaje nam tylko wybór, czy wolimy nacieszyć oczy, czy zdrowo wypełnić nasze żołądki.

Katarzyna Grzybczyńska- studentka dietetyki