Cukier- czas na zmiany!

„Cukier krzepi”- nic bardziej mylnego! Niestety pomimo negatywnych skutków ubocznych, wciąż spożywany jest w nadmiarze. Cukrzyca, otyłość, miażdżyca to tylko kilka konsekwencji, które niesie ze sobą ta biała substancja. Na szczęście na rynku występuje coraz więcej wartościowych zamienników cukru, które mogą zagościć w Twojej diecie.



Jeśli podczas robienia zakupów poświęcisz choć chwilę na przeczytanie etykiety, łatwo zauważysz ile cukru ukrytego jest w różnych produktach spożywczych (soki, napoje gazowane, lody, dżemy, konserwy, gotowe sosy). Dla przykładu: czerwona puszka znanego napoju gazowanego o pojemności 330 ml zawiera aż 35g cukru, natomiast sok marchwiowo-bananowy o pojemności 300ml- 34,5g.



Cukier jest źródłem energii, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Występuje w Twojej codziennej diecie pod różnymi postaciami np.: glukoza, fruktoza, czy laktoza. Nadaje żywności smak oraz barwę, lecz nie posiada żadnych wartości odżywczych, jest źródłem tzw. pustych kalorii. Nadmiernie spożywany prowadzi do osłabienia pamięci i koncentracji, wzrostu masy ciała, jest także czynnikiem wielu chorób cywilizacyjnych. Dlatego tak ważne jest, by zadbać o siebie i swoje zdrowie już teraz.



Szukając zdrowszego źródła słodyczy warto zapoznać się z produktami t.j.; stewia, ksylitol, miód, suszone owoce.
Stewia- pochodzi z Brazylii i Paragwaju. Skutecznie wpływa na obniżenie poziomu glukozy we krwi, oraz ciśnienia tętniczego. Zawiera witaminy i składniki mineralne (wapń, potas, magnez, żelazo). Glikozydy stewiolowe są to związki znajdujące się w łodygach i liściach stewii. Odpowiadają za jej słodki smak, który nie dostarcza do organizmu zbędnych kalorii, a także chroni zęby przed próchnicą. Występuje w formie płynu, suszonych liści i tabletek.



Ksylitol– zwany również cukrem brzozowym, w przemyśle spożywczym występuje pod postacią krystalicznego białego proszku o barwie i słodyczy dorównującej sacharozie. Zawiera około 40% mniej kalorii, daje uczucie chłodzące i odświeżające (stosowany w gumach do żucia).Chroni przed próchnicą oraz ma właściwości przeciwbakteryjne. W procesie metabolizmu wymaga nieznaczne ilości insuliny, dlatego jego spożycie zalecane jest diabetykom. Znajdziesz go także w niektórych owocach i warzywach (śliwki, truskawki, maliny, kalafior, sałata).



Miód – naturalny ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, detoksykacyjne. Zdrowszy zamiennik cukru, zawiera witaminy i składniki mineralne. Zawarte w nim glukoza i fruktoza są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm. Jest to produkt wysokoenergetyczny, dlatego należy spożywać go z umiarem. Wyróżniamy miód:

  • lipowy – pozyskiwany z kwiatów lipy, wspomaga leczenie przeziębienia i grypy;
  • akacjowy – wspomaga trawienie, ma działanie bakteriobójcze i moczopędne;
  • wielokwiatowy – jest jednym z najsłodszych rodzajów miodu, zalecany przy chorobach serca oraz anemii;
  • rzepakowy – stosowany przy zapaleniu górnych dróg oddechowych, przyspiesza gojenie ran, ma właściwości detoksykacyjne;
  • gryczany – bogaty w magnez, zalecany przy chorobach układu krwionośnego.

Suszone owoce – śliwki, jabłka, daktyle, morele, żurawina są naturalnym źródłem błonnika i mają właściwości przeciwutleniające. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów oraz cukru należy stosować z umiarem. Idealne do wypieków domowych, nadając im intensywny smak i zapach. Zamiast wysokokalorycznych przekąsek w postaci batonów czy czekolady, warto sięgnąć po naturalne źródło energii, które daje dłuższe uczucie sytości.



Bibliografia:

  • http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/czym-zastapic-cukier-lista-zdrowych-zamiennikow-cukru_43683.html
  • Z. Zdrojewicz, O. Kocjan; „Substancje intensywnie słodzące – alternatywa dla cukru w czasach otyłości i cukrzycy”; Medycyna Rodzinna 2015; 2(18): 89-93
  • A. Koszowska, A. Dittfeld i wsp.; „Cukier – czy warto go zastąpić substancjami słodzącymi?”; Nowa Medycyna 1/2014, s. 36-41
  • M. Grembecka; „Ksylitol – rola w diecie oraz profilaktyce i terapii chorób człowieka”; Bromatologia. Chemia. Toksykologia; 2015
  • http://www.akademiadietetyki.pl/stewia-ksylitol-erytrytol-slodziki-idealne/

Aleksandra Laszczyk, współpracująca z poradnią Mój Dietetyk we Wrocławiu