Fit ciasta – zdrowa alternatywa dla tradycyjnych słodyczy

Sylwia Jajuga - zdrowe zamienniki tradycyjnych słodyczy
W dobie panującego trendu na zdrowe odżywianie i szczupłą sylwetkę, coraz częściej zwracamy uwagę na skład i jakość oferowanych nam produktów. Zależy nam, aby przede wszystkim dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych zarazem, nie ryzykując przybraniem na wadze. Niestety na drodze do osiągnięcia wymarzonej sylwetki bardzo często pojawia się przeszkoda jaką jest zamiłowanie do słodyczy i wiążące się z tym trudności w odmawianiu sobie przekąsek o dużej zawartości cukru. Często rezygnacja z nich wydaje się być wręcz niemożliwa a podejmowane próby całkowitego wyłączenia cukru z diety po pewnym czasie kończą się niepowodzeniem.

Jest jednak na to pewien sposób! Zamiast bezskutecznej walki z samym sobą i podejmowanych prób całkowitej eliminacji słodyczy, warto pójść krok naprzód i sięgnąć po wyroby na bazie naturalnych składników – bez dodatku cukru, sporych ilości tłuszczu, konserwantów oraz ulepszaczy. Taką właśnie zdrową alternatywę mogą stanowić stające się coraz bardziej popularne fit ciasta.

Fenomen zdrowych ciast

Dbałość o szczupłą sylwetkę, umiejętność dokładnego analizowania etykiet na produktach spożywczych i zwracanie uwagi na ich zawartość skłania producentów żywności do ulepszania składu oferowanych produktów. Stąd między innymi rosnący trend na fit ciasta. Ich popularność oraz ciągle wzrastająca liczba lokali oferująca tego typu żywność wynika właśnie z dużego zainteresowania konsumentów. Któż z nas nie marzy o tym aby delektować się słodkim smakiem wypieków bez wyrzutów sumienia i obawy przed przybraniem na wadze? Otóż okazuje się, że obecnie nie trudno jest zastąpić tradycyjne słodycze zdrowszym zamiennikiem. Co lepsze – wyglądem, smakiem czy zapachem wcale nie odbiegają one od tradycyjnych, dosyć kalorycznych ciast. Jaki więc z tego wniosek? Wybierajmy naturalne i jak najmniej przetworzone wyroby.

Rodzaje fit ciast

Wszelkiego rodzaju lokale ze zdrową żywnością prześcigają się w oferowaniu różnego rodzaju ciast bez konserwantów. Dostępnych jest wiele opcji. Mnoży się również liczba pojawiających się coraz to nowych przepisów na fit wypieki na stronach internetowych. Najczęściej wymieniane rodzaje zdrowych ciast to:

  • Marchewkowe – jak sama nazwa wskazuje głównym składnikiem będzie właśnie marchew. Naturalna słodycz tego warzywa nadaje smak ciasta, a dodatek odpowiednich przypraw sprawia, że posiada ono aromat zbliżony do piernika. Dodatkowo marchew stanowi bogate źródło beta karotenu – związku o właściwościach antyoksydacyjnych wpływających dodatnio na stan wzroku oraz skóry. Ciasto na bazie marchewki będzie również obfitować w witaminy B1, B2, C oraz E a także żelazo oraz wapń.
  • Jaglane – dobra opcja ciasta bezglutenowego. Kasza jaglana sprawdza się przy różnego rodzaju ciastach. Ponadto uważana jest za najzdrowszą ze wszystkich rodzajów kasz. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B, żelaza oraz miedzi. Dodatkowo ma właściwości antywirusowe i bakteriobójcze. Co ważne – jest lekkostrawna i ma działanie alkalizujące.
  • Ciasto z cukinii – cukinia nadaje ciastu idealną wilgotną, konsystencję. Można podać je z orzechami, ale także innymi dodatkami. Sprawdzą się tu na pewno migdały lub płatki kokosowe. Podobnie jak w przypadku fasoli, cukinia służy głównie do przygotowywania ciast typu brownie. Najlepiej wybierać tę młodą, bo zawiera sporo witamin i składników odżywczych. Cukinia to niskokaloryczne warzywo, dlatego świetnie sprawdzi się u osób dbających o linię. Obecna w niej witamina C i A odpowiada za odporność i chroni przed działaniem szkodliwych substancji.
  • Fasolowe – brzmi nieprawdopodobnie? Nic bardziej mylnego. Ciasto z czerwonej fasoli, najczęściej w postaci brownie jest jedną z popularniejszych wersji dietetycznych wyrobów. Stanowi często słodką alternatywę dla osób, które unikają cukru oraz mąki. Po upieczeniu smak fasoli staje się niewyczuwalny. Fasola jest bogatym źródłem białka pochodzenia roślinnego. Zawiera witaminy z grupy B (głównie B1, która działa antydepresyjnie, poprawia pamięć oraz logiczne myślenie), potas, wapń i fosfor a także żelazo, selen, cynk oraz kwas foliowy. Dodatkowo wzbogaca ciasto o niezbędny błonnik. Zaletą fasoli jest również działanie stymulujące wzrost mikroflory jelitowej.
FIT CIASTA - ZDROWE ZAMIENNIKI TRADYCYJNYCH SŁODYCZY

Uwaga na pułapki

W przypadku fit ciast zwracajmy uwagę na obecność i zawartość cukru. Fakt istotny, zwłaszcza dla osób, którym zależy na redukcji kalorii. Nawet jeśli rzeczywiście nie ma cukru w takim cieście, bardzo możliwe, że został zastąpiony szkodliwymi słodzikami takimi jak: Aspartam, Acesulfam K . Spożywane w nadmiarze mogą zwiększać apetyt na słodycze, a także pod wpływem wysokiej temperatury przekształcać się w rakotwórczy związek. Mogą również prowadzić np. do cukrzycy typu 2. Kupując takie ciasto, upewnijmy się również co do zawartości i rodzaju tłuszczu, który został użyty do wypieku. Często jako zdrową alternatywę dla tłuszczów pochodzenia zwierzęcego wymienia się olej kokosowy. Rzeczywiście jest on pochodzenia roślinnego, ma wysoką temperaturę dymienia co oznacza, że w porównaniu np. z masłem, smalcem czy nawet olejem słonecznikowym w wysokim temperaturach jest on mniej toksyczny niż te wymienione wcześniej. Nie mniej jednak należy uważać na ilość tłuszczu dodawanego do dietetycznych ciast i w miarę możliwości ograniczać ich dodatek. Osoby, dla których istotny jest rodzaj użytej mąki powinny szczególnie zwrócić uwagę czy jest wysokooczyszczona (tradycyjna biała mąka) czy też razowa, pochodząca z pełnego przemiału, która posiada wyższą wartość odżywczą. Konsumenci będący na diecie bezglutenowej powinni szczególnie wystrzegać się ciast na bazie mąki pszennej, orkiszowej, żytniej, jęczmiennej, owsianej, orkiszowej czy semoliny. Dozwolone jest natomiast stosowanie mąki ryżowej, gryczanej, kukurydzianej, z amarantusa, z prosa, z tapioki. Inną rzeczą, często pomijaną a na którą warto zwrócić uwagę przy zakupie ciasta typu fit jest jego data ważności. Warto zapytać wcześniej o dokładny dzień kiedy miał miejsce wypiek a także o długość okresu przydatności do spożycia. Im dłuższy tym czas tym mniejsza szansa na to, że produkt ten jest w 100% naturalny. Fit ciasto przygotowane w domowych warunkach w sposób naturalny bez użycia konserwantów zachowuje swoją świeżość do 2 – 3 dni po czym zaczyna wysychać i twardnieć.

Zdrowe zamienniki

Aby zadbać o odpowiednią wartość odżywczą fit ciasta warto poznać kilka sposobów na zastąpienie tradycyjnych produktów zdrowszymi zamiennikami. Oto kilka przykładów:

  • Cukier – zdrowszym dodatkiem nadającym słodki smak naszym wypiekom są słodziki na bazie stewii lub ksylitolu. Możemy także użyć miodu. Są one słodsze od cukru, dlatego dajemy ich mniej. Naturalnymi słodzikami będą z kolei również owoce np. banany, suszona żurawina czy daktyle.
  • Mąka pszenna – jeśli nie chcemy jej całkowicie eliminować z ciast, można zmniejszyć jej ilość na rzecz innego rodzaju mąki. Zmniejszenie zawartości mąki pszennej na korzyść np. owsianej, która jest bogata w składniki odżywcze, znacznie podnosi wartość odżywczą wypieku. W ten sposób zwiększymy zawartość cennych witamin z grupy B, cynku oraz miedzi a także dostarczymy błonnik, który zapewnia dłuższe uczucie sytości.
  • Margaryna – ciasto bez dodatku tłuszczu często jest suche i mało smaczne – dlatego nie należy go zupełnie eliminować. Warto jednak zmniejszyć jego ilość. Zamiast margaryny wybierzmy tłuszcz roślinny (np. olej kokosowy), który w niedużych ilościach dostarcza niezbędnych składników odżywczych i pomaga w walce z nadwagą. Ze względu na wysoką temperaturę dymienia do wypieków należy używać tłuszczów rafinowanych. W tym przypadku dobrą opcją będzie olej rzepakowy, rafinowana oliwa z oliwek, masło klarowane czy też olej ryżowy.
  • Dżem – zawiera spore ilości cukru, który wpływa na odkładanie się tkanki tłuszczowej w naszym ciele. Zamiast dżemu używajmy świeżych owoców, które są naturalnie słodkie i nie zawierają dodatkowych ilości cukru.
  • Śmietana – jest częstym dodatkiem do ciast, zwłaszcza tych tradycyjnych. Zawiera jednak spore ilości tłuszczu, który jest niekorzystny dla naszego zdrowia. Zamiast śmietany warto więc dodać jogurt naturalny lub grecki. Świetnie sprawdzi się również maślanka lub kefir. Pozwoli to uczynić nasze ciasto dużo zdrowszym i dietetycznym.
Aby ciasto zasługiwało na miano fit warto uwzględnić w nim starte warzywa, np. wymienioną wcześniej marchew czy cukinię. Wzbogacą one wypieki o cenne wartości odżywcze, nadadzą ciastu lepszą konsystencję, wilgotność oraz pyszny smak. Innym cennym dodatkiem mogą być orzechy, które są dobrym zamiennikiem kolorowych posypek. Należy jednak pamiętać by nie dodawać ich zbyt wiele, ponieważ mimo tego, że są zdrowe, zawierają też dużo kalorii.

Zobacz jakie to proste

Pomimo różnorodności ofert jakie proponują nam producenci zdrowej żywności największą pewność, że dane ciasto jest w 100% naturalne i nie zawierające zbędnych dodatków, będziemy mieli w przypadku samodzielnego przygotowania takiego wypieku. Na stronach internetowych z łatwością odnajdziemy wiele przepisów i inspiracji na dietetyczne ciasta. Większość z nich jest łatwa do przygotowania i nie zajmuje zbyt wiele czasu. My szczególnie polecamy sprawdzony przepis na pyszne czekoladowe ciasto z fasoli, a także jaglane rafaello.

Zachęcamy też do wypróbowania szybkiego i pysznego przepisu z bloga www.zrzucbrzuch.blogspot.com.

Pyszny placek śliwkowy w 5 minut

Składniki suche:
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki mokre:
  • 5 sztuk daktyli
  • 1 dojrzały banan
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Dodatkowo: śliwki na wierzch ciasta (lub inne owoce, ale śliwki wyjątkowo tu pasują)
  • Przygotowanie: Składniki mokre lądują w blenderze (daktyle dobrze wcześniej namoczyć chwile we wrzątku). Miksujemy je na jednolitą masę. Składniki suche mieszamy w misce i dodajemy do nich składniki mokre. Masę przekładany do foremek, najlepiej silikonowych. Na górę układamy pocięte w cienkie plastry śliwki. Pieczemy w 200 st przez 25 min. Spód tego placka świetnie nadaje się też na fit batony, które można wszędzie ze sobą zabrać jako zdrową przekąskę.


Z pewnością dietetyczne fit ciasta stanowią zdrową alternatywę dla słodyczy znajdujących się na sklepowych półkach. Warunek jest jeden: muszą być przygotowane z naturalnych składników bez dodatku sztucznych konserwantów i polepszaczy. Zdrowe ciasta smakiem nie odstają od tych tradycyjnych a co najważniejsze – nie stoją na przeszkodzie w dążeniu do wymarzonej sylwetki. Bez obaw możemy je także serwować kochającym słodycze dzieciom.

Dietetyk Sylwia_Jajuga-01

Sylwia Jajuga
dietetyk

Znajdź swój:
Szczęśliwy Sposób Odżywiania



Bibliografia:
  • Amelia

    U nas w domu to się ciast nie piecze za często. I problemy się skończyły z nadwagą u wszystkich. Nie trzeba było żadnych diet. Od czasu do czasu pozwolę sobie np na sernik np droetkera bez glutenu, ale niz z masami na margarynie itp, to zbyt ciezkie.

  • killbill

    W przypadku jakiejkolwiek diety nie ma co według mnie popadać w skrajność. Ja na co dzień korzystam z cateringu dietetycznego Wygodna Dieta i w sumie codziennie jest coś słodkiego do jedzenia, a mimo to skutecznie można schudnąć. ;)

Nowość! Kuracja Online
×

Napisz do nas!

Umów się na wizytę