Grzybica przewodu pokarmowego

iStock_000013761528XSmall

Drożdżyca” przewodu pokarmowego.

Obecnie coraz częściej mamy do czynienia ze stanem nadmiernego namnożenia się drożdżaków z rodzaju Candida w jelicie. Powszechnie stan ten określa się jako „ drożdżyca” lub „grzybica przewodu pokarmowego”. Czym jest wywołany i jakie zagrożenia za sobą niesie? Jaka dieta przyczynia się do nasilenia tych zaburzeń, a jaką dietę zastosować jako wspomaganie ich leczenia?

Jak się objawia?

Objawy które mogą świadczyć o nadmiernej kolonizacji grzybiczej przewodu pokarmowego to: zmieniająca się struktura kału, wodniste biegunki na przemian z zaparciami, wzdęcia, nadmierne tworzenie się gazów, uczucie pełności, swędzenie lub wyprysk w okolicach odbytu. Bardzo częstym objawem są również osłabienie, apatia, zmęczenie, metaliczny posmak w ustach, a także niepohamowana ochota i apetyt na słodycze.

Skąd się bierze?

Grzyby z rodzaju Candida naturalnie bytują w jelitach i są niegroźne dla zdrowia dopóki ich namnażanie jest zahamowane przez działanie „dobrych bakterii” jelitowych. Nadmierny rozwój drożdżaków w przewodzie pokarmowym jest więc wynikiem zachwiania równowagi w fizjologicznej mikroflorze występującej w jelitach. Co leży u podstaw tych zaburzeń? Przede wszystkim są to wszelkie oddziaływania środowiska zewnętrznego takie jak: zanieczyszczenia, toksyny, stosowanie antybiotykoterapii, leków antykoncepcyjnych, nadużywanie środków przeczyszczających, jak również narażenie na przewlekły stres. Znaczenie ma również dieta, bogata w cukry proste i nasycone kwasy tłuszczowe potęguje wpływ pozostałych czynników. Zaburzenia mikroflory jelit są często diagnozowane również w przebiegu takich chorób jak: autyzm, zaparcia, nieswoiste stany zapalne jelit (colitis ulcerosa, choroba Leśniowskiego-Crohna), zespół jelita drażliwego, alergie i nietolerancje pokarmowe.

Czym grozi?

Nadmierna kolonizacja drożdżaków wtórnie wpływa na równowagę pozostałych drobnoustrojów jelitowych, doprowadzając do wyjałowienia jelit. Tym samym pozbawia naturalnej bariery ochronnej. Stan ten doprowadza do rozwoju chorób alergicznych, nawracających infekcji oraz czynnościowych chorób jelit. Więcej na ten temat czytaj tutaj.

Namnożenie drożdżaków bardzo często doprowadza również do niedoborów witamin z gruby B.

Jak leczyć?

W terapii „drożdżycy” stosuje się antybiotyki i leczenie probiotyczne. Bardzo ważna jest również dieta, która wspomaga działanie leków. Powszechnie określa się ją jako dietę bezcukrową. Celem jej stosowania jest niedopuszczenie do dalszego rozwoju grzybicy oraz uzupełnienie niedoborów witamin i składników mineralnych. Ma również korzystnie wpłynąć na odporność i regenerację organizmu.

Z diety eliminuje się wszelkie cukry proste, również dwucukry pochodzące z owoców i mleka. Jest to konieczne, ponieważ stanowią one doskonałą pożywkę dla drożdżaków, tym samym powodują ich namnażanie. Tak więc zabronione są: cukier, miód i słodycze, mleko (zarówno UHT, świeże, kondensowane, słodka śmietanka), jogurty owocowe, wszelkie owoce, szczególnie suszone. Jedynymi dozwolonymi do spożycia owocami są: grejpfrut, kiwi i porzeczki. Zabroniona jest mąka pszenna i wszystkie produkty z niej uzyskane. Tak więc z produktów węglowodanowych wybieraj: pieczywo razowe na zakwasie (konieczna jest również eliminacja drożdży i wszelkich wypieków drożdżowych), ryż brązowy, kasze i makarony pełnoziarniste (gotuj al dente). Możesz jeść również ziemniaki w umiarkowanych ilościach. Podstawę diety powinny stanowić świeże warzywa, szczególnie: marchewka, bakłażan, cukinia, buraki, dynia, pietruszka, koper włoski, szpinak. Sięgaj również po pomidory bez skórki, seler, por, cebulę i czosnek – mają właściwości antygrzybicze i zawierają oligosacharydy (naturalne prebiotyki, które stanowią pożywkę dla pozytywnych bakterii jelitowych). Postaraj się by porcja warzywa znalazła się w każdym Twoim posiłku. Z produktów nabiałowych wybieraj te ukwaszone, czyli kefiry, maślanki, mleko ukwaszone, jogurt, jak również sery twarogowe, mozzarellę. Unikaj serów żółtych i topionych. Alternatywę do mleka stanowią niesłodzone napoje ryżowe, sojowe, z orzechów, migdałów. W diecie wspomagającej eliminację drożdżaków z przewodu pokarmowego dozwolone są: chude mięsa (indyk, kurczak, królik, cielęcina, chuda wołowina), ryby i owoce morza, nasiona i orzechy, oleje roślinne. Korzystnie jest również włączyć do diety nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soja, soczewica, ciecierzyca), np. pod postacią takich produktów jak hummus, makaron sojowy, tofu.

Jeśli musisz posłodzić? Wybierz słodzik otrzymywany z naturalnych substancji: z brzozy, stewii.

Nie zapomnij o wodzie! Pij co najmniej 2 litry dziennie aby wspomóc organizm w pozbywaniu się toksyn, które są uwalniane przez grzyby w dużych ilościach.

Na diecie nie pij alkoholu, unikaj kawy i czarnej herbaty.

Bardzo ważna jest również odpowiednia technologia przygotowywania posiłków. Powinny być one lekkostrawne: gotuj w wodzie lub na parze, zabronione jest smażenia i pieczenie, szczególnie z dodatkiem dużej ilości tłuszczu. Unikaj przypraw ostrych, gotowych mieszanek przyprawowych, szczególnie tych z dodatkiem glutaminianu sodu. Zrezygnuj z octu, musztardy, ketchupu, chrzanu, majonezu, marynat. Korzystaj ze świeżych ziół i przypraw (pietruszka, koperek, tymianek, bazylia itp.). Nie spożywaj również produktów wędzonych.

Monika Frank – dietetyk

Znajdź swój:

Szczęśliwy Sposób Odżywiania



  • Pingback: Soki! Pić czy nie pić – oto jest pytanie! (część 2) | Artykuły MojDietetyk.pl()

  • Lija Karpińska

    Mam pytanie: czy dozwolone przy tej diecie grzyby (pieczarki świeże – po obróbce cieplnej, oczywiscie, ale nie marynowane, borowiki suszone)? I jeszcze jedno pytanie: dlaczego wszyscy piszą o pomidorach bez skórki? Ja o tej porze roku wolę pomidory cherry, lub marynowane. Marynowanych nie wolno, bo z reguły mają dodany cukier(nie zawsze) i ocet spirytusowy(z definicji). A maltretowac cherry zdejmując skórkę – to już wole w ogóle nie jeść pomidorów. Skórka pomidorów tzw. Sliwkowych lub rzymskich również jest bardzo delikatne, czy w niej lub na niej bytują jakieś grzyby, że trzeba się jej pozbywać?

    • MartaMarzec

      Może Pani stosować grzyby – pieczarki, borowiki i inne, które są poddane delikatnej obróbce
      (bez długotrwałego smażenia, bez dodatku dużych ilości tłuszczu). Pomidory zalecamy obierać ze skórki,
      bo to w niej gromadzi się najwięcej pestycydów związanych z nawożeniem, jak również dlatego, że dieta
      w zaburzeniach grzybiczych powinna być lekkostrawna – zapobieganie zaleganiu w żołądku. Drobne pomidorki,
      jak najbardziej mogą być ze skórką.

  • Tomasz

    Witam. Świetny artykuł. Mam zdiagnozowaną coltis ulcerosa (od 3 lat – dwie koloskopie). Jaki według Pani choroba coltis ulcerosa (WZJG) ma związek z namnożeniem canditą? jak sprawdzić że coltis powstała w moim organizmie poprzez namnożenie candity ? czy skoro mam zdiagnozowaną coltis poprzez kolonoskopie czy moge odrzucić tezę o drożdżycy? co co diety przeciw „drożdżycy” jak maja sie jajka np. na mięko ;) czy zna Pani osoby które przy coltis zastosowały tą dietę – ?? Pozdrawiam

    • MartaMarzec

      Witam
      serdecznie, bardzo dziękuję za zapytanie, w większości są to pytania do
      lekarza – gastroenterologa, który Pana prowadzi. Jako dietetyk nie
      potwierdzam tezy o „drożdżycy” jako przyczynie rozwoju cu. Dieta
      „przeciw drożdżycy” dopuszcza jajka, o ile nie ma Pan stwierdzonej na
      nie nadwrażliwości pokarmowej. Zachęcam do skorzystania z indywidualnej
      konsultacji z dietetykiem. Istnieje możliwość skorzystania z kuracji online: http://www.mojdietetyk.pl/kuracja-online.html

    • Damian Pardyak

      WZJG jest chorobą autoimmunologiczną.
      Ludzie, jak na coś chorujecie to nabądźcie chociaż minimum wiedzy na temat swojej choroby.

  • KevinBray

    Witam serdecznie, mam stwierdzona candide w przelyku i od prawie dwoch tygodni jestem na diecie. Czekalem na wynik potwierdzajacy 100% wiec w zasadzie od dwoch dni wiem ze ejst to na 100%. Przepisano mi Fluconazole 50mg w dawce na 2 tygodnie. Chce zaczac brac teraz. Oprocz tego mam helicobakter pyroli i zapalenie zoladka. Biore Neem, Olej kokosowy, Propolis w kroplach no i jem to co mozna w zasadzie. Moje objawy byly dosc nagle jako ze z dnia na dzien sie zaczely, obudzilem sie i czulem kwas w buzi plus straszna gorycz i nadwasote. Ogolnie stan sie poprawil, gorycz zniknela ale 3 dni temu dostalem grype zoladkowe i objawy wrocily. Znowu straszna gorycz w buzi i nadwasnosc albo i kwas. Czuje duze ssanie w zoladku kiedy nie jem z 3h le najgorsza jest ta gorycz nawet jak oddycham to ja czuje i niemoge sie pozbyc jej. Ogolnie czy powinienem czekac az bede sie czul 100% lepiej po tej grypie i wziasc ten lek wtedy czy mozna juz go wziasc? czy te objawy sa typowe dla candidy, sa wzdecia i jezdzenie w jelitach tez ale ogolnie wyprozniam sie ok, nie ma rozwolnienia. Co pani by mi doradzila jeszzce. Powiem tylko ze candida wykryta przy gastroskopi. Pozdrawiam.

    • MartaMarzec

      Witam serdecznie. Dieta polecana przy zapaleniu żołądka różni się od tej stosowanej w przypadku candidy. Niektóre
      produkty zalecane w kandydozie są przeciwwskazane przy zapaleniu żołądka, np. cebula i czosnek czy produkty pełnoziarniste. Ze względu na stan zapalny żołądka warto byłoby wprowadzić do jadłospisu produkty lekkostrawne, ograniczając ilość błonnika. Warto również zadbać o regularność , częstość posiłków i ich objętości. Posiłki powinny być spożywane w odstępach nie dłuższych niż 3 godz. Konieczny byłby szczegółowy wywiad żywieniowy, aby zidentyfikować produkty mogące nasilać dolegliwości. Zachęcam do indywidualnej konsultacji zarówno z dietetykiem, który
      ustali indywidualny plan żywieniowy, uwzględniający te dwie jednostki chorobowe jak i lekarzem, celem zalecenia właściwego postępowania farmakologicznego.

Nowość! Kuracja Online
×

Napisz do nas!

Umów się na wizytę