Jak zdrowo spędzić święta?

Zbliża się wspaniały czas świątecznych spotkań z bliskimi i przyjaciółmi. Czas spędzany bardzo często przy stole, przy wyjątkowo smakowitych potrawach, pięknie podanych i aromatycznych. Jak zaplanować takie spotkania w domu czy poza domem, aby móc zarówno cieszyć się świątecznymi smakołykami jak również stosować zasady zdrowego żywienia?

Zaczynamy od tego co zawsze przyczynia się do sukcesu, czyli dobrego planu. Za zwyczaj wiemy co będzie pięknie zdobiło świąteczny stół, zachęcając nas swoim zapachem i wyglądem. Postanówmy wiec zanim zobaczymy te kulinarne cuda co w tym roku wybierzemy. Stwórzmy swoje własne menu świąteczne, sprawdźmy ile wybrane przez nas potrawy mają kalorii.

W wigilijny poranek zjedzmy pierwsze i drugie śniadanie, później pochłonie nas praca i przygotowanie do wieczerzy, jeżeli będzie chwila żeby pomyśleć o jedzeniu, wyjątkowo w ten dzień sięgamy po lekkie przekąski: słupki marchewki, kawałek ogórka lub ciepłą, owocową czy ziołowa herbatkę. W ciągu dnia zaoszczędzimy sporo kalorii, a wieczorem, w czasie spotkań z bliskimi zakosztujemy świątecznych smakołyków. Zjedzenie śniadania i drobne przekąski nieznacznie zaspokoją nasze dzienne zapotrzebowanie na kalorie, pozostanie nam ok. 800-1300 kcal do wykorzystania (możesz zapytać swojego dietetyka o dokładna ilość kalorii dla Ciebie). Przyjrzyjmy się załączonej kaloryczności wigilijnej listy potraw i odpowiednio wcześniej zaplanujmy naszą wieczerzę tak aby zmieścić się w tym przedziale.

Warto w tym roku zmienić niektóre, najbardziej tuczące składniki świątecznych dań. Jak to zrobić? Doskonały barszcz można przyrządzić na wywarze warzywnym, nie musimy używać rosołu. Zupa rybna doskonale smakuje zaprawiona jogurtem. Tradycyjnego karpia i inne ryby upieczmy, zgrillujmy lub ugotujmy i zalejmy galaretą. Wspaniałego śledzia schowajmy pod jogurtową pierzynką. Doprawiając nasze smakołyki pamiętajmy o ułatwiającym trawienie chrzanie i przyspieszającym przemianę materii cynamonie. Pyszna kapusta z grzybami czy pierogi zyskają na lekkości, jeżeli nie skąpiemy ich w tłuszczu. Wyśmienite ciasta i desery można przygotować na bazie jogurtu i owoców.

Dietetycy z poradni Mój Dietetyk przygotowali wspaniałe świąteczne przepisy, które warto sprawdzić , do czego gorąco zachęcamy.

Spotkanie przy stole potraktujmy głównie jako spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, bierzmy czynny udział w rozmowach, delektujmy się wybranymi przez nas smakołykami. Zaplanujmy skosztowanie kilku specjałów pamiętając, żeby nakładać je na talerzyk kolejno. Pamiętając o tradycji, wigilijne spotkanie zaczynajmy z pierwszą gwiazdką czyli między godziną 17 a 18 a nie później. Na świąteczne spotkania nie wychodzimy wygłodzeni. Rozsądnie jest jeść posiłki przed wyjściem, zmniejszając nieco ich objętość. Głód w połączeniu z aromatem świątecznych potraw nie pozwoli nam na rozsądne porcje i delektowanie się świątecznymi specjałami.

Pamiętajmy, że słodycze zjadane na pusty żołądek zwiększają apetyt na kolejne słodkości. Zamiast misek ze słodyczami postawmy więc na stole kosz z tropikalnymi owocami i orzechami – będą dużo zdrowszą alternatywą na przekąskę. Warto zaplanować sobie, że w czasie jednego świątecznego posiłku zjemy to, na co mamy naprawdę ochotę i tyle ile chcemy bez wyrzutów sumienia. To doskonały balsam dla duszy.

Czas świąt, to czas, który możemy poświęcić na rodzinne spacery, jeżeli nie ma takich tradycji w rodzinie to warto je stworzyć. Włączmy się również w świąteczne przygotowania, podczas których spalimy trochę kalorii.

Wiemy ,że nie łatwo dokonywać w święta zdrowych wyborów, jeżeli więc zdarzą się nam wpadki nie obwiniajmy się zbytnio. Bądźmy dla siebie wyrozumiali. Pamiętajmy, że dokonywanie zdrowych wyborów i nie przejadanie się w czasie świąt wymaga praktyki. Wybaczmy sobie, pójdźmy pobiegać lub ulepić bałwana i upewnijmy się, ze kolejne posiłki i przekąski będą już zdrowe.

Życzymy Państwu zdrowych, radosnych i pięknych Świąt Bożego Narodzenia oraz spełnienia wszystkich marzeń i postanowień w nadchodzącym Nowym Roku – Pracownicy poradni Mój Dietetyk

Zobacz: