Kanapkowa podróż dookoła świata

Kanapki – są wszechobecne, bardzo proste w przygotowaniu, smaczne i sycące. Przy odrobinie fantazji i wiedzy możemy stworzyć dzięki nim szybki, pożywny i zbilansowany posiłek dla całej rodziny.
Warto również wskazać je dzieciom jako alternatywę hamburgerów z barów szybkiej obsługi lub batoników ze szkolnego sklepiku.

Nasza kanapkowa podróż pomoże Ci zachęcić Twoją rodzinę do kulinarnych eksperymentów. Wspólne przygotowywanie kanapek pozwoli Wam spędzić więcej czasu razem i zapewni okazję do rozmowy na temat geografii i kultury innych narodów. A zatem wyruszajmy!

Przed podróżą:

1.Wybierz odpowiedni chleb. Kieruj się oczywiście swoimi preferencjami oraz faktem czy planujesz zrzucić zbędne kilogramy. Pamiętaj, że pieczywo pełnoziarniste zawiera znacznie więcej błonnika niż białe. Błonnik to substancja balastowa, która nie jest trawiona, nie zapewnia zatem kalorii, ale daje poczucie sytości i pozytywnie wpływa na pracę jelit. Szukaj zatem razowych i pełnoziarnistych bułek, chlebów i tortilli. Możesz również sięgnąć po chlebek pitta, pieczywo chrupkie lub ryżowe.

2.Wybierz składnik białkowy, czyli dobrej jakości szynkę, wędliny drobiowe, grillowane mięsa, ryby (mogą być z puszki), jaja, sery. Prócz tradycyjnego żółtego sera lub rozmaitych twarożków, w większości sklepów znajdziesz sery pleśniowe, fetę, mozzarellę, serek kozi, ricottę. Wiele serów dostępnych jest w wersji odtłuszczonej. Do pieczywa świetnie nadaje się również arabska pasta z ciecierzycy – humus, a także pasztety sojowe. Zwykłe mięsne pasztety i mielonki nie są polecane ze względu na wysoki stopień przetworzenia i zawartość tłuszczu.

3.Wybierz warzywa. Tu wybór jest ogromny. Najlepiej do kanapek nadają się: ogórki świeże i kiszone, pomidory, sałata, papryka, oliwki, kiełki, cebula, szczypiorek, rzodkiewka. Niektórym osobom odpowiadają również jabłka do kanapek z szynką. Amerykanie dodają również kapustę kiszoną do grillowanego chleba żytniego z pastrami, serem żółtym i dressingiem Tysiąca Wysp. To klasyczny, tzw. „Reuben Sandwich”.

4.Wybierz inne dodatki dla uatrakcyjnienia smaku. Dobrym pomysłem będą świeże zioła (np. bazylia), musztarda, ketchup, odtłuszczony majonez lub sos sałatkowy na bazie oliwy.

5.Rozważ podgrzewanie swojej kanapki w mikrofalówce, opiekanie w tosterze lub piekarniku. Nie doda to kalorii, a zmieni nieco smak.
Z wyżej wymienionych składników możesz samodzielnie wyczarować doskonałą kanapkę. Możesz również skorzystać z poniższych inspiracji.

Kanapka Norweska

  • chleb mieszany
  • Turek Figura lub inny twarożkowy do 5% tłuszczu
  • wędzony łosoś lub ryba z puszki
  • ulubione warzywa: szczypiorek, ogórek kiszony, rzodkiewka

Posmaruj kromkę chleba serkiem, dodaj tuńczyka i warzywa. Serwuj w postaci otwartej lub zamkniętej kanapki. Możesz również połączyć twarożek z drobno pokrojoną wędzoną rybą lub rybą z puszki i warzywami w postać pasty, którą umieścisz na chlebie. Przypraw dowolnie do smaku, dodając przyprawy i zioła. Dobrze pasuje np. koperek.

Kanapka Polska

  • chleb pszenno-żytni
  • twaróg półtłusty
  • jogurt naturalny
  • cebula i/lub szczypiorek
  • ogórek kiszony

Z twarogu, warzyw i jogurtu przygotuj pastę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z chlebem.

Kanapka Węgierska

  • pełnoziarnista bułka z nasionami
  • plasterek pieczonej wieprzowiny
  • papryka
  • cebula
  • cukinia
  • oliwa z oliwek
  • słodka papryka

Oczyść i pokrój warzywa, delikatnie skrop je sosem oliwą, oprósz słodką papryką i piecz w piekarniku lub na grillu ok. 20 min. Umieść warzywa w bułce z mięsem. Tę kanapkę możesz przygotować w całości na ciepło, podgrzewając pieczywo i wieprzowinę w piekarniku lub mikrofali.

Francuska Bagietka

  • bagietka (najlepiej razowa)
  • ser camembert
  • musztarda Dijon
  • sałata

Tę kanapkę przygotuj przez zwykłe złożenie. Możesz też zapiec ją w piekarniku.

Grecka Pitta

  • chlebek pitta
  • piersi z kurczaka
  • przyprawa „Gyros”: sól, pieprz czarny, bazylia, oregano, estragon, czosnek, papryka słodka, chili, cebula
  • ser feta
  • ogórek, pomidor, cebula, oliwki

Umyj i oczyść piersi z kurczaka, a następnie podsmaż na łyżeczce oleju z podanymi przyprawami. Unikaj gotowych mieszanek ze względu na zawartość glutaminianu sodu i dużą ilość soli. Napełnij chlebek pitta przygotowanym mięsem, serem feta i warzywami. Pittę możesz serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Włoska Bruschetta

  • bagietka lub ciabatta
  • czosnek
  • pomidory świeże lub suszone
  • ser mozzarella
  • bazylia i oregano

Kawałek ciabatty lub kromkę bagietki natrzyj czosnkiem, dodaj rozdrobnione pomidory, ser i zioła. Zapiecz w piekarniku i serwuj z zieloną sałatką.

Meksykańska tortilla

  • tortilla pełnoziarnista
  • piersi z kurczaka
  • mrożone warzywa kuchni meksykańskiej
  • salsa

Podsmaż pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka na łyżce oleju. Dodaj ulubione przyprawy lub mieszankę przypraw kuchni meksykańskiej oraz warzywa. Duś do miękkości. Zawiń w podgrzaną w kuchence mikrofalowej, piekarniku lub na patelni tortillę. Opcjonalnie polej salsą.

Kanapka kubańska – „Cubano Sandwich”

  • paluch pełnoziarnisty
  • pieczona wieprzowina
  • szynka wędzona
  • ogórek konserwowy lub kiszony
  • ser szwajcarski
  • musztarda

To kanapka bardzo popularna w stanie Miami na Florydzie. Uznawana jest za stworzoną przez kubańskich imigrantów w XIX-wieku. Powinna zostać przygotowana z użyciem kubańskiego chleba i zapieczona w tosterze. Z polskim chlebem smakuje równie dobrze, także na zimno.

Amerykański Sandwich dla dzieci

  • pieczywo tostowe pełnoziarniste
  • masło orzechowe
  • dżem niskosłodzony

Po prostu posmaruj kromkę chleba masłem orzechowym, wyłóż na nie warstwę dżemu i przykryj drugą kromką chleba. Pamiętaj, że ta kanapka ma sporo tłuszczu i cukru – podawaj ją raczej niejadkom lub dzieciom o prawidłowej wadze.

Nie zapominaj, że masło nie jest nieodłącznym elementem Twojej kanapki. Możesz je doskonale zastąpić dowolnymi serkami twarogowymi o niskiej zawartości tłuszczu.

Miłego eksperymentowania!

O autorce tekstu

width=”70″ height=”100″ style=”margin: 0px 10px 0px 0px; float:left” alt=”Katarzyna Szatkowska dietetyk” />
Dietetyk
Katarzyna Szatkowska
Studentka ostatniego roku Technologi Żywności i Żywienie Człowieka, specjalność Dietetyka; Absolwentka Biotechnologi, tytuł licencjata z wyróżnieniem, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu