Mądra suplementacja

Obecnie w mediach bardzo popularne są hasła w stylu – “schudnij zdrowo i szybko”, “nasze suplementy odchudzające nie wywołują efektu jojo” czy wreszcie: “nie da się dostarczyć wszystkich składników odżywczych za pomocą jedzenia”. Stosowanie witamin, kompleksów witaminowo-mineralnych, mieszanek ziołowych jest modne i wygodne. Dlaczego? Po pierwsze tempo życia często nie pozwala ludziom znaleźć czasu na zdrowe gotowanie. Po drugie, stosowanie wspomagaczy odchudzających czy poprawiających koncentrację znów oszczędza czas, który powinno się poświęcić na ćwiczenie, sen i gotowanie. Wszystko sprowadza się do pojęcia SUPLEMENTACJA. A co to w ogóle takiego?

Suplement diety to produkt, który jest złożony z substancji odżywczych i traktowany jako uzupełnienie normalnej żywności. Jest to skoncentrowane źródło witamin, minerałów lub innych substancji.

Pamiętaj jednak, że suplement to nie to samo co lek. Różnica polega na tym, że wg polskiego ustawodawstwa/prawa prawa suplement nie musi mieć badań klinicznych, które potwierdzają jego skuteczność. A zatem w przypadku preparatów oczyszczających organizm, producent nie bada w jakim stopniu substancje aktywne oczyszczają np. wątrobę, nerki czy skórę. Z kolei w suplemencie np. magnezu producent nie ma obowiązku sprawdzenia jaki procent dawki ulegnie wchłonięciu, a co za tym idzie klient nie ma pewności, czy uzupełnianie niedoboru magnezu jest skuteczne. Podobnie w przypadku preparatów i tabletek odchudzających – firma nie ma obowiązku testowania ich ani na zwierzętach ani na ludziach.

Obecnie obowiązują 2 podziały suplementów: pierwszy podział – ze względu na zawarte w nich substancje odżywcze, drugi podział – ze względu na ich przeznaczenie.

Ze względu na zawartość substancji odżywczych wyróżniamy suplementy zawierające:

  • witaminy i składniki mineralne, związki roślinne i wyciągi z roślin
  • kwasy tłuszczowe
  • błonnik pokarmowy
  • probiotyki i prebiotyki
  • aminokwasy

Podział suplementów ze względu na ich przeznaczenie obejmuje suplementy:

  • wspomagające odchudzanie
  • wspomagające pracę układu immunologicznego
  • opóźniające procesy starzenia się organizmu
  • wspierające prawidłową pracę narządów ruchu
  • poprawiające koncentrację i wzmacniające witalność
  • regulujące pracę układu sercowo-naczyniowego
  • wspierające pracę układu pokarmowego
  • poprawiające urodę (wpływające na wygląd skóry, paznokci oraz włosów)
  • wspomagające prawidłowy proces widzenia
  • przeznaczone dla sportowców
  • zmniejszające ryzyko wystąpienia osteoporozy

Już na pierwszy rzut oka widać, że rynek preparatów uzupełniających dietę jest bardzo różnorodny. Szukając preparatu w sklepie czy aptece zazwyczaj masz do wyboru kilka lub kilkanaście firm produkujących jednego rodzaju suplementu. Zastanów się czy należy się tym cieszyć czy martwić?

Suplementacja w firmie Mój Dietetyk

Misją naszej firmy jest przede wszystkim szczęśliwy sposób odżywiania. Wyrażamy to poprzez kompleksowe podejście dietetyka do klienta. Analizujemy Twój styl życia, stan zdrowia i upodobania kulinarne. Wierzymy i wiemy, że odpowiednim sposobem żywienia można wspomagać leczenie wielu chorób. Suplementację traktujemy jako jedną z dróg do osiągnięcia równowagi organizmu, ale na pierwszym miejscu zawsze stawiamy zdrową żywność, która wspomaga Twój organizm. Zdajemy sobie sprawę, że w niektórych stanach chorobowych, nie jesteśmy w stanie dostarczyć z dietą wszystkich potrzebnych składników odżywczych, dlatego doradzamy naszym klientom, po jakie środki powinni sięgnąć w uzasadnionych przypadkach. Pamiętaj jednak, że zwyczajowym procesie odchudzania czy kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych nie stosujemy suplementów odchudzających.

Pojawia się więc pytanie: jakie suplementy nie szkodzą, a wręcz pomagają? Co jest sprawdzone? Co i kiedy warto stosować? O suplementacji, która nie jest zgodna z naszą misją przeczytasz w tym artykule.

W swojej pracy z klientami najczęściej sugerujemy preparaty witaminowo-mineralne. Dzieje się tak wówczas, gdy jesteśmy pewni, że stan zdrowia naszego klienta wymaga dodatkowej podaży danego składnika, gdyż jego przyswajanie z diety może być niewystarczające. Na twoją szczególną uwagę zasługuje witamina D, której niedobór w Polsce jest bardzo powszechny. W żywności znajdują się tylko niewielkie ilości, możemy ją dostarczyć przede wszystkim w lato podczas opalania. A zatem w przypadku niedoboru pozostaje Ci suplementacja. Obowiązkową suplementacją objęte są tylko niemowlęta i dzieci do 18 roku życia. Brytyjskie badania szacują, że ok. 1 mld ludzi na świecie cierpi na różne choroby z racji zbyt niskiego poziomu witaminy D we krwi. Inne częste przypadki suplementacji witamin i składników mineralnych to np. stosowanie kwasu foliowego i żelaza w ciąży, czy stosowanie selenu w chorobie Hashimoto.

Co z innymi rodzajami suplementów? Bardzo często proponujemy klientom odpowiednie probiotyki – w przypadku problemów żołądkowo-jelitowych, w obniżonej odporności, w nietypowych objawach alergii i nietolerancji pokarmowych.

Temat suplementacji jest bardzo szeroki, gdyż ilość składników odżywczych, których potrzebuje twój organizm jest ogromna. Dlatego w kolejnych artykułach postaramy się przybliżyć ci temat kolejnych witamin, minerałów czy probiotyków. Pamiętaj, że pierwszym krokiem do uzupełnienia niedoborów jest odpowiednio zbilansowane menu. Masz objawy niedoboru magnezu (z powodu stresu lub nadmiernego picia kawy)? Przede wszystkim działaj przyczynowo – więcej śpij, ogranicz kawę, sięgnij po kaszę gryczaną, kakao, brokuły, migdały. A potem poproś farmaceutę o suplement o dobrej wchłanialności. Chcesz suplementować tran lub kwasy omega-3 aby zwiększyć swoją odporność? Najpierw zacznij jeść więcej warzyw, ogranicz słodycze, zacznij regularnie się ruszać. Następnie kup sprawdzony preparat.

Dietetyk_Natalia Bobowik

Natalia Bobowik
dietetyk

 

Bibliografia:
  • http://www.krsio.org.pl
  • http://www.endokrynologia.net
  • http://www.akademiadietetyki.pl
  • Stanowisko Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży. Ginekol Pol. 2011, 82, 550-553