Zdrowe bo ziołowe, czyli rola ziół w leczeniu cukrzycy

Coraz częściej słychać o korzystnym wpływie ziół na organizm. Zaczynając od tych, które potrafią ukoić Twoje nerwy po zioła poprawiające kondycję włosów i cery, kończąc na takich, które polepszają stan Twojego zdrowia. A co jeśli zioła odnajdują swoje zastosowanie także w profilaktyce poważniejszych chorób, jak np. cukrzyca?

Cukrzyca jako choroba

Cukrzyca to choroba przewlekła, która wymaga od pacjenta kompleksowego leczenia. Jest to również choroba cywilizacyjna , co oznacza, że zapada na nią coraz więcej osób i wciąż rośnie liczba nowo zdiagnozowanych przypadków. Czy wiesz, że według prognoz Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), w 2030 roku liczba osób chorych na cukrzycę może wynieść 366 milionów na całym świecie? Sporządzono także raport, z którego wynika, że co roku zachorowanie na cukrzyce wzrasta o 11%.

Na czym polega cukrzyca?

Cukrzyca jest ściśle związana z pracą Twojej trzustki – organu odpowiadającego za produkcję insuliny. To dzięki niej wszystkie komórki Twojego organizmu mają zdolność przyswajania  glukozy z krwi. Cukier ten jest niezbędny do życia i stanowi podstawowe źródło energii. Wyróżnia się cztery typy cukrzycy z których najczęściej występują dwa.

Cukrzyca typu I vs. cukrzyca typu II

Cukrzyca typu I, zwana także insulinozależną lub młodzieńczą, jest chorobą autoimmunologiczną. Oznacza to, że układ odpornościowy zamiast atakować obce ciała, atakuje własne komórki β wysp trzustkowych odpowiadające za produkcję insuliny. Cukrzyca typu II, insulinoniezależna, charakteryzuje się podwyższonym poziomem cukru we krwi. Powodem tego jest niedobór insuliny lub też jej wystarczająca ilość, lecz komórki zaczęły wykazywać na nią odporność. Dotyka ona najczęściej osób zmagających się z nadwagą czy otyłością, ale także z nadciśnieniem tętniczym lub podwyższonym poziomem cholesterolu. Najczęstszą przyczyną występowania tych schorzeń jest nieodpowiednia dieta połączona z małą aktywnością fizyczną.

Najczęstsze objawy cukrzycy

Do niepokojących sygnałów świadczących o cukrzycy można zaliczyć:

  • przewlekłe zmęczenie i senność pomimo dobrze przespanej nocy,
  • zwiększone pragnienie,
  • wzmożona konieczność oddawania moczu,
  • nasilony apetyt,
  • poranne nudności,
  • bóle mięśni,
  • otyłość bez zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych,
  • chudnięcie bez wyraźnej przyczyny.

Należy jednak zaznaczyć, że przedstawione wyżej objawy choroby nie muszą występować jednocześnie i w takim samym stopniu nasilenia.

Zadbaj o swoją trzustkę

Jak wspomniano wcześniej, choroba ta jest zależna od stanu Twojej trzustki. Co możesz więc zrobić, żeby zapobiec występowaniu cukrzycy lub też zapewnić odpowiednie jej leczenie? Należy oczywiście sprawnie i skutecznie wspomóc pracę tego narządu, najlepiej wykorzystując przy tym produkty pochodzenia naturalnego, czyli właśnie zioła. Poniższe przepisy pochodzą z książki Zbigniewa Nowaka pt. „ Ziołowy Poradnik Chorego na Cukrzycę”.
Zioła wspomagające pracę trzustki
Składniki:

  • pół szklanki ziela rzepiku pospolitego
  • pół szklanki liści mięty pieprzowej
  • pół szklanki liści pokrzywy
  • pół szklanki nasion (owoców) kopru włoskiego
  • pół szklanki ziela macierzanki

Wszystkie składniki powinny być sproszkowane, a nasiona kopru – grubo zmielone.

Przygotowanie:
Wymienione zioła wymieszać i przesypać do suchego, szczelnego pojemnika.
Stosowanie:
1 łyżkę ziół zalać 1 szklanką wrzątku, zaparzać 20 minut pod przykryciem. Po odcedzeniu pić 2-3 razy dziennie na 10 minut przed posiłkiem. Kuracja powinna trwać około 6 tygodni, z możliwością powtórzenia po 2-3 tygodniach.
Pożytek dla zdrowia:
Napar ten skutecznie wspomaga czynności wydzielnicze trzustki, dzięki czemu pokarm jest łatwiej trawiony. Dodatkowo zapobiega i leczy stan zapalny trzustki – także przewlekły. Niweluje problemy wywołane niewłaściwą pracą wątroby i jelit, czyli silne wzdęcia, ciągłe uczucie pełności. Ponadto regularne stosowanie tego naparu wspomaga leczenie cukrzycy poprzez ustabilizowanie pracy trzustki.

Zioła regulujące poziom cukru we krwi
Składniki:

  • jedna szklanka strąków (owocni) fasoli
  • pół szklanki liści jeżyny
  • pół szklanki znamion kukurydzy (tzw. wąsy)

Wszystkie składniki powinny być sproszkowane lub mocno roztarte.

Przygotowanie:
Komponenty wymieszać i przesypać do suchego pojemnika.
Stosowanie:
1 łyżkę ziół zalać 1 szklanką wrzątku i zaparzać 20 minut pod przykryciem. Po odcedzeniu pić 3 razy dziennie na 10-15 minut przed posiłkiem.
Pożytek dla zdrowia:
Napar ten reguluje poziom cukru we krwi oraz zmniejsza apetyt szczególnie na słodycze tym samym poprawiając ogólną przyswajalność glukozy przez komórki organizmu. Dodatkowo pobudza proces przemiany materii, skutecznie usuwa nadmiar wody odpowiedzialny za obrzęki, ociężałość i otyłość. U osób z zaawansowaną cukrzycą zapobiega obecności cukru w moczu. Poprawia pracę nerek, zapobiega zamianie glukozy w zapasową tkankę tłuszczową oraz odtruwa organizm.

Zioła chroniące serce i zapobiegające postępującej miażdżycy
U osób chorych na cukrzycę typu II istnieje większe ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i serca. Efekt kompleksowej kuracji w głównej mierze zależy od samodyscypliny pacjenta i zmiany trybu życia, a szczególnie sposobu odżywiania.
Składniki:

  • jedna szklanka owoców głogu
  • jedna szklanka owoców aronii
  • jedna szklanka ziela gryki
  • pół szklanki ziela serdecznika

Wszystkie składniki powinny być sproszkowane.

Przygotowanie:
Komponenty wymieszać i przesypać do suchego pojemnika.
Stosowanie:
1 łyżkę ziół zalać 1 szklanką wrzątku i zaparzać 15-20 minut pod przykryciem. Osoby z unormowanym poziomem cukru we krwi powinny pić odcedzony napar 1-2razy dziennie. Osoby długo chorujące, u których stwierdzono ryzyko zawału serca lub udaru mózgu – 2-3razy dziennie.
Pożytek dla zdrowia:
Napar ten opóźnia proces odkładania się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, które także chroni i wzmacnia oraz korzystnie wpływa na pracę serca. Ze względu na zawartość aktywnych antyoksydantów, skutecznie neutralizuje wolne rodniki.
Cukrzyca to choroba, która przy odpowiedniej profilaktyce nie jest tak uciążliwa jak mogłoby się wydawać. Dużo zależy także od zaangażowania i samodyscypliny pacjenta. Oczywiście zawsze lepiej jest zapobiegać niż leczyć, dlatego pamiętaj o odpowiedniej diecie oraz aktywności fizycznej. Bardziej korzystne jest prawidłowe żywienie, które zapobiegnie nadwadze i otyłości, a tym samym zniweluje ryzyko wystąpienia cukrzycy.

inż. Dominika Cetera

zdjecie2

Bibliografia:
Nowak Z.T., 2014: Ziołowy Poradnik Chorego na Cukrzycę. Fundacja „Nasza Przyszłość”, Szczecinek.